Oživljavanje turizma

Originalna ideja za privlačenje turista: 'Dođite kod nas, ako se zarazite sve vam plaćamo'

Premijer Conte pozvao je Talijane da odmor provedu u Italiji, obećavši im za to subvencije (vaučere) od 500 eura
Cipar, plaža
 AFP

Pandemija u Europi jenjava, pa zemlje poput Njemačke, Grčke i Italije planiraju od 15. lipnja otvoriti granice stranim turistima, sukladno preporukama Europske komisije. Međutim, u želji da nadoknade barem dio propuštenih prihoda, mnoge države ovisne o turizmu počele su se stranim gostima otvarati i prije tog datuma, uspostavljanjem »prometnih koridora« s odabranim zemljama. To znači da i dalje ne dopuštaju ulazak svima, nego samo građanima zemalja koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, piše Novi list.

Tako je i Hrvatska počela tiho otvarati granice još 9. svibnja, a prošlog je tjedna najavila slobodan ulazak turistima iz 11 zemalja.

- Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke. Njihovi će građani moći u našu zemlju bez posebnih pregleda, samo uz ispunjavanje tradicionalnog formulara, što mogu učiniti i prije dolaska na granicu, putem interneta.

Slične »prometne koridore« među prvima su otvorile tri baltičke države, i to međusobno. Češka se najprije otvorila Nijemcima i Austrijancima. Grčka planira od sredine lipnja dopustiti ulazak gostima iz 29 zemalja, ali na popisu nema Italije, Španjolske i Nizozemske.

Budući da mnogi zaobilaze Italiju u preporukama za putovanja, razljutio se njezin ministar vanjskih poslova Luigi di Maio, rekavši da sve članice EU-a trebaju otvoriti svoje granice i slijediti ista pravila kada pandemija bude pod kontrolom.

- Ako bilo tko misli da se prema nama može odnositi kao prema koloniji gubavaca, mora znati kako mi na to ne pristajemo, poručio je Di Maio, dodavši da je to »protivno duhu Europske unije«. Premijer Giuseppe Conte nedavno je objavio otvaranje zemlje turistima početkom srpnja, ali je u međuvremenu skratio taj rok, pa je ministar Di Maio najavio taj potez već za 15. lipnja.

S druge strane, premijer Conte pozvao je Talijane da odmor provedu u Italiji, obećavši im za to subvencije (vaučere) od 500 eura. Uzgred, vlada u Parizu također poziva građane na ostanak u domovini pod geslom »Ovog ljeta posjećujem Francusku«.

Kako bi se izborili za turista više, između jakih turističkih destinacija, i smanjili njihov strah od zaraze na ljetovanju ciparska vlada došla je na originalnu zamisao. Obećala je pokrivanje svih troškova smještaja turistima koji tijekom odmora na Cipru dobiju virus. Platit će im i troškove liječenja, pa će oboljeli turisti na kraju podmiriti samo troškove za avionski prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:23