Paketi

Krediti za obnovu uz kamatu od 2,45 posto i na rok od 30 godina

Zagrebačka banka i HPB odlučile su građanima ponuditi kredite za obnovu oštećenih nekretnina
 Darko Tomaš / CROPIX

Procijenjenu štetu od potresa u Zagrebu, u iznosu od 42 milijarde kuna, banke vide kao priliku za novo kreditiranje, pa su počele osmišljavati modele financiranja obnove oštećenih nekretnina, stanova i kuća.

Zagrebačka banka nudi stambeni krediti za rekonstrukciju, adaptaciju, kupnju ili izgradnju nekretnine po kamatnoj stopi "već od 2,45 posto". Rok otplate je do 30 godina, a iznos može biti do dva milijuna kuna ili 250 tisuća eura. Ako je riječ o manjim kreditima, do 100 tisuća kuna ili 15 tisuća eura, oni se odobravaju bez instrumenata osiguranja.

- Trošak procjene vrijednosti nekretnine i izradu troškovnika potrebnih radova za obnovu snosi Banka, a kredit se odobrava bez naknade za obradu kredita, poručuju iz Zabe. Zahtjev za taj kredit mogu podnijeti vlasnici ili suvlasnici stambene nekretnine oštećene tijekom potresa na području Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, odnosno u mjestu zahvaćenom potresom.

Hrvatska poštanska banka, pak, od 1. lipnja nudi kredite za obnove stambenih zgrada oštećenih potresom na deset godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 posto (efektivno 3,03 posto), a otplata je predviđena u mjesečnim anuitetima iz zajedničke pričuve zgrade. Krediti su namijenjeni obnovi svih vrsta radova na stambenim zgradama, hitnim intervencijama i sanaciji štete, energetskoj obnovi i nabavki potrebne opreme i uređaja. Iz te banke također poručuju da neće naplaćivati naknadu za obradu zahtjeva, a odobrene kredite bit će potrebno iskoristiti u godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:32