Reaktivacija

Jedinice lokalne samouprave pokrenule dodatne mjere potpore gospodarstvu

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak

OBJAVLJENO:

30.4.2020. u 14:52

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak

OBJAVLJENO:

30.4.2020. u 14:52

Zadar, 130613.
Dvojica bubnjara punkera koji su postali medjunarodni biznismeni Filip Pedisic i Davor Babin u tri godine najteze krize otvorili su dvije tvornice pod nazivom Nova design i zaposlili 15-tak ljudi na izradi i tapeciranju brodskog namjestaja. Na fotografiji detalj iz radione.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

Ilustracija

Uz mjere koje je Vlada RH donijela za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, reagirale su i jedinice lokalne i područne samouprave donošenjem svojih mjera s ciljem pomoći lokalnom gospodarstvu u prevladavanju posljedica nastale situacije. Tako su i jedinice lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji analizirale i razradile te većim dijelom donijele mjere za pomoć tvrtkama na svom području. Splitsko-dalmatinska županija također je predstavila Program potpore za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa za županijske gospodarstvenike vrijednosti 46 milijuna kuna. Najveći broj mjera koje su županijski gradovi i općine donijeli ili najavili odnosi se na oslobađanje plaćanja komunalne naknade, zakupa javnih površina i poslovnih prostora u njihovom vlasništvu te na privremeno obustavljanje ovrha.

''HGK Županijska komora Split je objedinila prve donesene mjere općina i gradova kako bi gospodarstvenici na jednom mjestu imali uvid u te mjere. Nadamo se da će mjere Vlade RH i jedinica lokalne i područne samouprave polučiti rezultat i pomoći gospodarstvu te smo, kao i do sada, na raspolaganju članicama za daljnje prijedloge i potrebne korake, jer samo zajedničkim naporima i solidarnošću možemo prevladati ovu situaciju i što brže reaktivirati gospodarstvo'', navodi predsjednik HGK Županijske komore Split Joze Tomaš.

Iz HGK ŽK Split se nadaju da će donesene odluke u što većoj mjeri doprinijeti suzbijanju šteta nanesenih županijskom gospodarstvu, kao i razumijevanju te jednako adekvatnom, brzom i jasnom odgovoru jedinica lokalne samouprave po pitanju eventualnih dodatnih mjera, čija se opravdanost pokaže. Popis do sada objavljenih mjera jedinica lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi se na web stranici HGK ŽK Split, a iz splitske Komore pozivaju članice i sve zainteresirane da prate objave na njihovoj stranici jer su neke mjere u procesu donošenja te će se popis kontinuirano nadopunjavati i ažurirati.