Zajednički interes

HUP: 'Treba riješiti gorući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima'

Ilustracija
 Ante Cizmic / CROPIX

Nakon provedenog istraživanja o veličini i oblicima legalnog i ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su priopćili da je u zajedničkom interesu Vlade, duhanskih kompanija i javnosti da se riješi rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima.

HUP u svom priopćenju navodi da je jučer održana prezentacija istraživanja „Mjerenje incidencije pušenja i neoporezivog tržišta duhanskih proizvoda“ agencije Ipsos plus, koje je napravljeno na zahtjev HUP-ove Koordinacije duhanskih proizvoda.

Cilj tog istraživanja bio je dobiti što preciznije i potpunije procjene utjecaja tržišta neoporezivih duhanskih proizvoda na tržište tvornički proizvedenih cigareta i oporezovanog brandiranog duhana u Hrvatskoj.

Istraživanjem, koje je provedeno na uzorku od 3183 ispitanika, istražena je potrošnja neoporezivog duhana te industrijski proizvedenih cigareta bez porezne markice ili s poreznom markicom iz neke druge zemlje (neslužbena prodaja zemlje), a radi praćenja trenda, rezultati istraživanja su uspoređeni s dostupnim podacima iz 2014. godine.

Istraživanje je pokazalo da iako je niža cijena duhanskih proizvoda na regularnim prodajnim mjestima najznačajniji okidač za prestanak pušenja duhanskih proizvoda s neregularnog tržišta, na više od 30 posto korisnika to ne bi imalo nikakav utjecaj, a dio pušača nije niti svjestan da koristi takve proizvode.

Više od tri četvrtine pušača neoporezivog duhana kupuje ga u Hrvatskoj, dok ih jedna petina kupuje u inozemstvu. Većina pušača rezanog duhana ga nabavlja preko preprodavača/na tržnici, te se trend nije mijenjao u odnosu na razdoblje prije 5 godina. U odnosu na 2014. godinu, značajno je veći udio kupovine rezanog duhana na benzinskim stanicama, navodi se u priopćenju.

Kada je riječ o neoporezivom duhanu, u Hrvatskoj je trenutno najveći problem ilegalni duhan porijeklom iz Hrvatske i drugih zemalja. Puno veći od ova dva izvora je domaći, koji je potpomognut nekim važnim faktorima poput: ekonomskih uvjeta, poreza na duhanske proizvode, neadekvatnih zakonskih temelja, neefikasnog sustava kažnjavanja itd.

U zajedničkom je interesu Vlade, legalnih duhanskih kompanija i javnosti da se riješi rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima u Hrvatskoj, a jedan od prvih koraka bio je provođenje istraživanja kako bi se utvrdila incidencija pušenja različitih duhanskih proizvoda te veličina i oblici legalnog, odnosno ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda u Hrvatskoj, poručuju iz HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:35