Šoping-centri

Zbog neradne nedjelje 15 posto zaposlenih mogao bi biti višak

Zakupci trgovačkih prostora željeli bi da i naša država, po uzoru na Austriju, olakša njihovu situaciju i pomogne im u troškovima zakupa
West Gate
 Dragan Matić / CROPIX

Nakon nešto manje od dva mjeseca stanke, u ponedjeljak se u Hrvatskoj ponovno otvaraju i trgovački centri. Iako trgovci u šoping centrima s nestrpljenjem očekuju otvaranje vrata kupcima, upozoravaju kako je još puno toga nejasno, a sve je veći strah i od budućnosti koju im nosi nova, koronastvarnost.

- Mi ćemo u ponedjeljak otvoriti naš trgovački centar, ali još uvijek ne znamo uvjete otvaranja i čekamo precizne upute Stožera - upozorava Denis Čupić, upravitelj Westgatea, trgovačkog centra na zapadnom ulazu u Zagreb, i predsjednik Udruge developera HUP-a.

Dodaje kako su trgovci i ranije pazili na higijenu te kako su higijenske mjere i prije zatvaranja šoping centara pojačane. Sada će, međutim, biti još jače, a kupce će na ulazu u trgovački centar dočekati dezinficijensi. Pazit će se i na razmak posjetitelja. Ipak, na ulazima u trgovačke centre posjetiteljima se neće mjeriti temperatura, a odluka o nošenju zaštitnih maski prepuštena je samim posjetiteljima.

U ovom je trenutku poznato da se za sada neće otvoriti igraonice za djecu i zabavni sadržaji. S druge strane, trgovine, kao i kafići i restorani u sklopu trgovačkih centara otvorit će vrata kupcima, naravno vodeći računa o razmaku između klijenata. Nejasno je, međutim, što će biti s fast foodovima, budući da je razmak među kupcima kod njih teže osigurati.

Iako trgovci žele raditi, upozorava Čupić, koronakriza i protuepidemijske mjere već su im izazvali velike probleme u radu, a ti će problemi s vremenom postati i veći. To je i glavni razlog zašto trgovci ni ne očekuju povratak na razine prodaje kakve su bile prije izbijanja koronakrize. Primjerice, ograničenje broja kupaca koji u istom trenutku mogu biti u trgovini, kao i mjere po kojima bi, recimo, odjeću trebalo probavati kod kuće, umjesto na prodajnom mjestu, za mnoge su kupce dovoljan razlog da odustanu od kupnje, što će za posljedicu imati i manji promet u dućanima.

Dodatni problem, kaže naš sugovornik, predstavlja punjenje polica. Naime, trgovci su još uoči krize kupili ljetnu kolekciju, koja im stoji na skladištu, no u nedostatku prihoda, a i s poremećenim dobavnim pravcima, u pitanje dolazi nabavka jesenske i zimske kolekcije. To znači da bi mnogi prodavači odjeće jesen zapravo mogli dočekati s praznim policama. Zbog svega toga, upozorava Čupić, trgovci se nadaju kako nova pravila ponašanja u trgovinama ipak neće dugo trajati. Također, dodaje, zakupci trgovačkih prostora i zakupodavci željeli bi da i naša država, po uzoru na Austriju, olakša njihovu situaciju i pomogne im u troškovima plaćanja zakupa prostora. To bi pomoglo kako zakupoprimcima, koji bi na taj način nastavili poslovati, tako i zakupodavcima, kako bi im se omogućio opstanak. Kada je riječ o prometu, Čupić smatra da prvih dana ne treba očekivati veliku navalu posjetitelja jer su ljudi još u strahu. No, s vremenom će, naglašava, rasti i prometi, ali nedovoljno da bi spriječili pad profitabilnosti.

- Manji promet značit će i da će trgovci morati prodavati robu jeftinije od svojih kalkulacija. Već smo počeli pripremati i manje akcije - ističe Čupić. Ipak, čini se da trgovcima najveći problem ostaje neradna nedjelja, koju je Stožer ‘progurao’ u koronakrizi, pa od odgovornih traže da preispitaju tu odluku. Obustava rada nedjeljom znači da bi i 15 posto radne snage u trgovini moglo postati višak. Dodamo li tome i da uskoro ističu Vladine mjere pomoći održavanju zaposlenosti, već u lipnju bi, strahuje naš sugovornik, mogao krenuti novi val otpuštanja radnika koji su postali višak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:56