Elka

Zagrebačka tvornica kabela predstavila stroj od 15 milijuna kn, Plenković ga pustio u rad

Izvozimo oko 85 posto naše godišnje proizvodnje, prvenstveno na tržišta Europske unije i regije
Premijer Andrej Plenkovic u tvornici Elka
 Davor Pongracic / CROPIX

U zagrebačkoj tvornici kabela Elka danas je predstavljena investicija vrijedna 15 milijuna kuna kojom će se udvostručiti proizvodni kapacitet tvrtke i učvrstiti njezin status jednog od najvećih domaćih izvoznika.

- Ovo je veliki dan za Elku, u pogon smo pustili stroj za izradu vodiča koji su jezgra našeg finalnog proizvoda kroz koji teče struja. Pomoću novog stroja moći ćemo proizvoditi 35 kilometara vodiča dnevno - najavio je predsjednik Uprave Elke, Gordan Miler.

Kao izvore investicije Miler je naveo kredite i vlastiti kapital Elke, izrazivši uvjerenje kako će spomenutim ulaganjem Elka unaprijediti konkurentnost na svim inozemnim tržištima na koje izvozi.

- Izvozimo oko 85 posto naše godišnje proizvodnje, prvenstveno na tržišta Europske unije i regije. Osim količine, ovom investicijom povećavamo i kvalitetu naših finalnih proizvoda - ustvrdio je Miler.

Kao pretežne kupce Elkinih kabela Miler je naveo elektroprivrede, distributere i izvođače radova.

Zagreb, 020620. 
Tvornica Elka.
Premijer Andrej Plenkovic u tvornici Elka pustio je u rad novu proizvodnu liniju vrijednu 15 milijuna kuna.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Osvrnuvši se na poslovanje Elke u prvom tromjesečju ove godine, Miler je upozorio kako je u trećem mjesecu došlo do zastoja narudžbi zbog čega se tvrtka prijavila za isplatu plaća iz državnog proračuna.

- Potražnja na inozemnim tržištima se relativno brzo oporavila u travnju i svibnju, naša zaposlenost je sada puna, radimo u tri, odnosno četiri smjene te proizvodimo 1500 tona finalne robe - rekao je predsjednik Uprave Elke koja je na svečanosti ugostila predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva, Darka Horvata, predsjednika HGK Luku Burilovića te poslovne partnere.

Tom prilikom ministar Horvat je najavio da će Vlada zaposlenima u tvrtkama koje se suoče s značajnim padom narudžbi i poslova platiti cijeli jedan radni dan u tjednu.

- To neće biti horizontalna mjera, analizirati će se prijava tvrtke za plaćanje dijela radnog tjedna, odnosno što je sve otkazano u narudžbama i kako su one u prošloj godini održavale proizvodni kontinuitet u jednoj tvrtki – kazao je Horvat nakon posjeta zagrebačkoj tvornici kablova Elka, navevši upravo primjer Elke kao tvrtke koja je zbog poremećaja na tržištu koristila dosadašnje mjere pomoći Vlade gospodarstvu, a moći će, izrazio je uvjerenje, koristiti i nove mjere ako bude potrebno.

Horvat je upozorio kako plaćanje cijelog jednog radnog dana za zaposlene u tvrtkama koje će bilježiti pad narudžbi i prihoda neće biti ad hoc potez, nego će uslijediti nakon pomne analize u svakom konkretnom slučaju.

- Ova mjera u drugim gospodarstvima, puno žilavijim od hrvatskog dobro funkcionira. Nema nikakvog razloga da ju ne primijenimo i kod nas, bude li potrebe – ocijenio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:05