Druga faza

Ugostitelji traže rad do 23 umjesto do 21 sat i razmak od 1 metra

Epidemiolozi ne odustaju od dva metra među stolovima
 Vlado Kos / CROPIX

Iako bi za samo četiri dana, u ponedjeljak 11. svibnja, trebali ponovno otvoriti vrata gostima, vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima to smjeti učiniti. Još im nije dostavljen nikakav službeni prijedlog ili odluka države kako će u doba pandemije moći raditi.

- Imamo razumijevanja za Epidemiološku službu, ne rade oni prijedloge mjera zaštite samo za nas - kaže nam predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić.

Otkriva kako su u ponedjeljak 4. svibnja ugostitelji predstavnicima Stožera civilne zaštite i Ministarstva turizma iznijeli svoje prijedloge i zahtjeve pod kojim su uvjetima spremni početi s radom sljedeći tjedan.

Sporni pleksiglas

- Tri naša ključna zahtjeva tiču se rada u zatvorenom prostoru, radnog vremena od 6 do 23 sata i izbjegavanja bilo kakvih dodatnih troškova u poslovanju zbog pridržavanja mjera zaštite u našim objektima, kao što je ugradnja pleksiglasa - navodi Smolić.

Na pitanje kakva je bila reakcija predstavnika Stožera na iznesene zahtjeve, Smolić kaže kako su pokazali razumijevanje za stavove ugostitelja te ne očekuje, kako ističe, velika razmimoilaženja oko uvjeta pod kojima će restorani, kafići i barovi početi s radom u ponedjeljak. S druge strane, neslužbene informacije koje smo prikupili iz institucija države uključenih u utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima govore o tome da epidemiolozi nisu spremni popustiti u daljnjoj zabrani rada u zatvorenom dijelu kafića, restorana i barova, odnosno da su spremni dopustiti samo posluživanje gostiju na terasama.

Daljnje točke prijepora između države i ugostitelja mogle bi predstavljati odredbe epidemiologa da razmak između stolova na terasi mora biti dva metra te da za stolom smiju biti samo dva gosta.

- Mi smo predstavnicima Stožera i Ministarstva turizma iznijeli zahtjeve da razmak između stolova u zatvorenom dijelu lokala bude dva metra, ali da na terasi bude samo metar razmaka kako bismo mogli normalno organizirati posao. Tražimo da za stolovima i u zatvorenom i u otvorenom dijelu objekta može biti najviše šest gostiju, ne računajući djecu - navodi Smolić.

Na pitanje što ako država ustraje na otvaranju isključivo terasa i razmaku između stolova od dva metra, Smolić kaže kako će se i nakon toga nastojati razgovarati i pregovarati kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Ostaju zatvoreni

U Cehu ugostitelja pri HOK-u tvrde da za svoje prijedloge imaju potporu i Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva turizma.

Naši sugovornici iz institucija zaduženih za utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima potvrđuju kako će se s ugostiteljima pokušati usuglasiti uvjeti zaštite od koronavirusa u lokalima i nakon što se donesu obvezne mjere.

- Svjesni smo da mnogima ovisi egzistencija o otvaranju i zatvorenih prostora jer neki ugostitelji nemaju terase, neki imaju premale da bi im se isplatilo otvarati, a postavlja se i pitanje kako raditi na terasi kada je kiša ili vjetar - kažu naši izvori.

Osim s ugostiteljima, čelnici Stožera civilne zaštite sjeli su za stol i s predstavnicima vozača koji traže da se ukine obvezna mjera samoizolacije za vozače koji se vraćaju iz inozemstva. Prema riječima predsjednika Sindikata vozača Hrvatske, Miljenka Gočina, Stožer ustraje na samoizolaciji povratnika iz inozemstva.

- Iako su neki očekivali da će se možda već danas postići potpuna obustava važećih mjera, a svi su to opravdano željeli, moramo jasno reći da to danas nije bilo moguće ostvariti, ali ostvaren je prvi veliki i osnovni korak i svi smo se zajedno složili oko činjenice da mora doći do popuštanja mjera i to će se vrlo brzo dogoditi - naveo je Gočin.

Stožer se suočio i sa zahtjevima prijevoznika u javnom prijevozu da se ublaže mjere socijalne distance u autobusima i vlakovima kako bi se povećao broj putnika, no, kako doznajemo, Stožer nije spreman udovoljiti ni tim zahtjevima.

Teretane uskoro počinju s radom, potvrdio je jučer ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Za njih će vrijediti pravila kao i za sve, a to su fizička distanca i mjere higijene.

Kako doznajemo, iz teretana su poslali konkretne prijedloge na koji bi se način to osiguralo, a epidemiolozi će vidjeti koliko je to izvedivo. Naime, nemaju sve teretane iste uvjete i zato u ovom trenutku još uvijek nema odobrenja te do 11. svibnja sigurno teretane neće otvoriti svoja vrata. Prema saznanjima Jutarnjeg lista, ono na čemu inzistiraju epidemiolozi, osim distance, jest i kompletna dezinfekcija prostora za tuširanje nakon svakog tuširanja. Svaka sprava nakon korištenja također mora biti dezinficirana. Maske nisu preporučene jer je s njima teško vježbati, stoga je distanca od ključne važnosti. Upravo zato lakše će biti organizirati rad većih teretana, dok bi manje teretane mogle biti u problemu.

Početak sezone

Jedno od pitanja je ukidanje e-propusnica za odlazak iz županije u županiju. Naime, ministar turizma Gari Cappelli najavio je mogući početak sezone za 1. lipnja, što se čini optimističnim s obzirom na to da još postoje propusnice.

Davor Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, rekao je kako se o e-propusnicama govori svakodnevno te kako ćemo za desetak dana imati ili ublažene propusnice ili potpuno ukinute, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Isto govore i epidemiolozi koji, pak, kažu kako možemo očekivati da ćemo se i ovo ljeto kupati. Naravno, uz mjere koje vrijede. O tome će se morati brinuti koncesionari plaža. Naime, na njima će biti da drže red, brinu o distanci i da nemamo klasičnu situaciju ručnik do ručnika.

Samo kupanje u moru ili bazenu ne predstavlja opasnost jer virus tamo ne preživljava, ali činjenica je da prilikom plivanja ispuštamo aerosol kojim se širi zaraza pa je distanca ključna.

Još jedna vruća tema je održavanje parlamentarnih izbora za koje, kako neslužbeno doznajemo, epidemiolozi još nisu upitani. Oni ne vide problem u samom odlasku na birališta jer se taj dio može riješiti bez rizika za stanovništvo. No, problem predstavlja sama kampanja, odnosno skupovi, koji su zabranjeni.

UGOSTITELJI

Zahtjevi struke:

- otvaranje i unutarnjih prostora lokala od 11. svibnja

- radno vrijeme od 6 do 23 sata

- razmak među stolovima od 1 metar na terasi, a 2 u zatvorenim prostorima

- do 6 gostiju za svakim stolom, ne računajući djecu

- bez ugradnje pleksiglasa i drugih dodatnih troškova

UVJETI EPIDEMIOLOGA:

- otvaranje isključivo terasa

- radno vrijeme do 21 sat

- obavezan razmak među stolovima od 2 metra

- najviše 2 gosta za stolom, osim ako se radi o ukućanima

NOVI ZAHTJEVI ZA POPUŠTANJE:

- prijevoznici: ukidanje obveze samoizolacije za vozače koji se vraćaju iz inozemstva

- promet: ublažavanje fizičke distance u autobusima

- teretane: otvaranje od 11. svibnja

PRAVILA ZA PLAŽE:

- držanje fizičkog razmaka između ručnika/ležaljki

- držanje distance među kupačima u moru

- moći će raditi i bazeni, ali uz ista pravila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:40