'Massello'

Trogirski kreativci: Naša je vizija razlikovati se od ostalih

 Saša Burić / HANZA MEDIA

Mnogi od nas sigurno su skloni razmišljati o tome kako bi, kad bi imali neograničene mogućnosti, preuredili svoje životne prostore, kakav bi namještaj željeli u svom stanu ili kući.

Mašti se uvijek može pustiti na volju, a inspiraciju tražiti u snimkama domova bogatih i slavnih ili pak u salonima namještaja, časopisima, na društvenim mrežama, gdje se često i razmjenjuju i savjeti o uređenju, ali i mogućnostima uštede.

Oni koji na ovim našim prostorima imaju želje i ideje kako urediti svoj stambeni ili radni prostor, razradu i realizaciju svojih zamisli mogu ostvariti u tvrtki "Massello" d.o.o. iz Trogira koja se, najkraće rečeno, bavi projektiranjem i proizvodnjom namještaja i svih proizvoda od drveta. Tvrtku čiji se pogon i projektantski ured nalaze u istoj zgradi na samom ulazu u Trogir, osnovali su 2013. Matko Milić i Josip Ševo, direktori firme.

Milić ima prethodno dugogodišnje iskustvo u branši izrade stolarije, živio je i radio u Italiji te ispekao zanat, a nakon povratka je s kolegom osnovao "Massello" d.o.o.. Temelj za osnivanje vlastite tvrtke bile su strast i ljubav prema ovom poslu. U tvrtki se Milić bavi uredskim poslovima, ugovaranjem, sastancima, izmjerom na terenu, narudžbama materijala i projektiranjem, dok je Ševo i voditelj pogona, bavi se projektiranjem, pripremom, kontrolom pri izradi i montaži.

Od ideje do realizacije dug je kreativan put

Stručni tim čini ukupno šest visoko kvalificiranih zaposlenika, tu su još mag. ing. des. Linda Bilan koja se bavi dizajnom, projektiranjem, prezentacijom i radom s klijentima te trojica stolara koji se bave izradom i montažom.

Saša Burić / HANZA MEDIA
Linda Bilan, Josip Ševo i Matko Milić

– Trudimo se što jasnije saslušati i razumjeti želje i vizije naših klijenata. Uz samu izradu namještaja, našim klijentima nudimo uređenje i 3D vizualizaciju kompletnog prostora. Klijenti mogu kod nas pronaći sve što im treba na jednome mjestu, prije svega kvalitetu, susretljivost i fleksibilnost. Kao tim funkcioniramo odlično jer se svakim danom upotpunjavamo novim idejama i vizijama. Od ideje do realizacije dug je kreativan put, što naš posao čini zanimljivim i nimalo uniformiranim – kažu u "Massellu".

Ono čime se u "Massellu" posebno ponose je konstantan rast i napredak. Većina dobiti vraća se u firmu i ulaže u modernizaciju pogona strojevima za izradu i softverom.

Sam proces je projektiranje, prezentacija, izrada te dostava i montaža namještaja. Želimo se razlikovati od ostalih te pružiti klijentu ono što je zamislio i što želi, naša je vizija da postanemo lideri u proizvodnji namještaja po mjeri – kažu u trogirskoj stolariji, naglašavajući kako je svaki projekt jedinstven, unikatan, a tvrtka se zasad ne bavi serijskom izradom namještaja koji se nudi u trgovinama, rade samo po narudžbi klijenata.

Stolarija "Massello" izrađuje kuhinje, stolove, ormare, krevete, podne, zidne i stropne obloge, stepeništa, stilski namještaj... U izradi se koriste drvo i drvni derivati – medijapan, iverica, šperploča, panel-ploče... Sav materijal koji koriste uvoze iz inozemstva, iz Italije, Austrije i Njemačke, kažu kako bi, da imaju priliku doći na vlast, potaknuli preradu drveta u Hrvatskoj. Naglašavaju kako smo zemlja bogata drvom, a trenutačno se većina drva iz zemlje izvozi kao sirovina.

Teško je biti proizvođač, a država bez proizvodnje ne može. Ovaj posao je u procesu izumiranja u ovoj regiji i trebalo bi ga potaknuti raznim državnim poticajima, koje smo i mi koristili – kažu Slobodnoj Dalmaciji u "Massellu".

Velika investicija

Ove godine "Massello" je dobivena nepovratna sredstva od Ministarstva poljoprivrede uložio u nabavu novog CNC Nesting stroja, a trogirska tvrtka je među rijetkima na ovom području koja ga posjeduje. Stručnjaci iz Italije trenutačno ih obučavaju u njihovu pogonu u radu na novom stroju, koji će im pomoći u ubrzanju proizvodnje namještaja i povećanju konkurentnosti na tržištu. Kombinacijom softvera i radnog stroja direktno se iz projektantskog ureda nalozi prebacuju u pogon te zahvaljujući umreženosti to mogu pratiti i klijenti koji su naručili namještaj.

Saša Burić / HANZA MEDIA

Velika investicija događala se upravo u vrijeme kad se zahuktavala kriza izazvana pandemijom koronavirusa, koja je, kao i brojnim drugim malim i velikim tvrtkama, izazvala probleme i "Massellu".

– Upravo u vrijeme kad je država počela zatvarati granice nama je trebao biti isporučen CNC Nesting stroj, usprkos globalnim problemima nije nam nedostajalo optimizma i hrabrosti da zadržimo radnike i ne smanjujemo plaće – kažu naši sugovornici.

Prije korona-krize tvrtka je radila odlično, ali kao i brojni drugi morali su neko vrijeme zatvoriti, što će svakako utjecati na konačni ovogodišnji rezultat. Ipak naglašavaju da posla i dalje ima te vjeruju da će sve ovo brzo proći i da će biti još bolji i uspješniji nego što su bili prije pandemije.

Pet prioriteta za bolju Hrvatsku

1. stimuliranje proizvodnje i pomoć proizvođačima. Ugostiteljima se smanjuje PDV, a mi nemamo takve stimulanse

2. usmjeravanje mladih prema zanatskim poslovima jer danas je gotovo nemoguće naći kvalificiranu radnu snagu

3. spuštanje porezne stope za proizvođače, smanjenje cijene energenata

4. da se olakša otvaranje tvrtke, digitalizacija

5. izmjena pravnog sustava kako bi proizvođači bili zaštićeniji i sigurniji pri sklapanju i plaćanju obavljenog posla. Primjerice, ako klijent ne ispoštuje rok plaćanja, da zakon štiti proizvođača, trenutačno ako uđete u nekakav spor, to zna trajati jako dugo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:57