Intervju: Tomislav Car

'Situacija na tržištu rada nije bajna, ali naći ćemo ljude. Godišnje primimo 3000 molbi'

AUTOR:

  • Bernard Ivezić

OBJAVLJENO:

9.9.2020. u 14:06

AUTOR:

  • Bernard Ivezić

OBJAVLJENO:

9.9.2020. u 14:06

Zagreb, 080920.
Garden Brewery.
Na konferenciji za medije trvtka Infinum i Porsche predstavili su suradnju pod nazivom Porsche Digital. Na fotografiji: Tomislav Car.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Tomislav Car

S Tomislavom Carom, suosnivačem i direktorom Infinuma, razgovarali smo o zajedničkom poslu s Porscheom.

Surađuje li Infinum s Rimac Automobilima, u koje je Porsche investirao, i hoćete li surađivati kroz Porscheov ekosustav?

- Kroz ovu investiciju ne surađujemo s Rimac Automobilima. Oni su dobili izravnu investiciju od Porschea, a Infinum je s Porscheom ušao u joint-venture. To su različite stvari, ali nisu prepreka potencijalnoj suradnji. No, ne mogu to detaljnije komentirati. Mogu ipak reći da je Porsche, zahvaljujući tvrtki Mate Rimca, prepoznao Hrvatsku kao dobru priliku za ulaganje u visokotehnološke R&D projekte.

Neki od projekata na kojima ćete u novom R&D centru raditi je kako učinkovitije prodavati Porscheova vozila preko Interneta. Znači li to da će se u Zagrebu razvijati IT rješenja koja će iz prodaje istisnuti dealere?

- Dealeri neće nestati. Oni su dio ekosustava, i to vrlo važan. Oni će se digitalno transformirati, a u Zagrebu će se, među ostalim, razvijati rješenja koja će im u tome pomoći. Mi smo već zaposlili 15 ljudi. Radit ćemo na dva kolosijeka. S jedne strane, razvijat ćemo softverska rješenja koja će pomoći Porscheu da poboljša proizvodni proces. On je vrlo kompjuteriziran, i njegova se poboljšanja sada rade, i softverski. S druge strane, radit ćemo na poboljšanju prodajnog procesa. To je dio koji se tiče i dealera, ali ne u smislu zamjene, već unapređenja nekih procesa koje kupci koriste i sada kad koriste usluge dealera. Primjerice, vozilo se danas počinje kupovati već u fazi kada se radi izbor na konfiguratoru na internetu, a tu je i pitanje paymenta, itd. Nadalje, prodaja ne ide samo preko weba, već i kroz showroom te ima mnogo prostora da se i tu rade poboljšanja.

U lipnju ste osnovali holding kompaniju Infinum JV Holding. Zašto?

- Preko te kompanije ići će investicija u R&D centar s Porscheom Digital. Pokrenuli smo i vlastitu Zakladu, investiramo kroz Infinum Ventures, a imamo i svoju spin-off tvrtku koja je proizvodno orijentirana Productive.

Gdje planirate naći 100 ljudi za R&D centar, kad cijela IT industrija kod nas plače da nema kadrova?

- Situacija na tržištu rada nije bajna, ali uopće ne dvojim da ćemo naći svih sto ljudi. Infinum godišnje primi između 2500 i 3000 prijava za posao.

Koji je idući korak?

- Plan nam je nastaviti rasti 25-30 posto godišnje, kao i dosad. Korona je pogodila i nas. No, prilagodili smo se. Nismo otpuštali ni smanjivali plaće. Kao rezultat, uspjeli smo uhvatiti novi zamah i ove godine očekujem da ćemo probiti konsolidiranih 100 milijuna kuna prihoda. Lani smo imali 82 milijuna kuna prihoda.