Podaci HUT-a

Rezultati za prvih 14 dana srpnja u turizmu na razini 55 posto lanjskih

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

15.7.2020. u 15:01

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

15.7.2020. u 15:01

Palmizana, 060817.
ACI marina Palmizana.
Reportaza Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: turisti na jedrilici.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Turisti, ilustracija

U Hrvatskoj je u prvih 14 dana srpnja boravilo više od 950 tisuća turista, koji su ostvarili više od 6,6 milijuna noćenja, što je na razini 55 posto prošlogodišnjih rezultata, čime su nadmašene procjene, očekivanja i konkurencija, ističu u srijedu iz Hrvatske udruge turizma (HUT).

U danas objavljenom tjednom biltenu "Croatia Tourism & Travel Weekly", iz HUT-a ocjenjuju da su srpanjski turistički rezultati "posljedica prvenstveno najbolje obalne epidemiološke slike na Mediteranu", čemu dodaju i da "Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u EU".

"Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), krovna epidemiološka institucija, potvrdio je kako nema informacija da se ijedan od zaraženih državljana drugih država zarazio u Hrvatskoj", navode iz HUT-a.

U novom tjednom biltenu iznose i podatke da je od početka ove godine do sredine srpnja u Hrvatskoj bilo više od 2,6 milijuna turista, koji su ostvarili 14,3 milijuna noćenja, od čega najviše ili 5,1 milijun u objektima u domaćinstvu, koje slijede kampovi s 2,6 milijuna i hoteli s 2,1 milijuna noćenja.

Najviše je inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije i Mađarske.

Po podacima HUT-a, trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 786 hotela i 395 kampova, a svakodnevno se otvaraju i drugi objekti i sadržaji u destinacijama.

"Standardi sigurnosti u svim turističkim objektima su visoki, a hrvatski epidemiolozi su napravili vrlo detaljne smjernice za sve tipove objekata i turističkih usluga koje su implementirane diljem zemlje", piše u biltenu HUT-a, u kojem se iznosi i niz korisnih informacija za turiste, od prometnih s pregledom najavljenih letova prema Hrvatskoj od srpnja, preko vijesti iz kompanija do zanimljivosti tko je od poznatih boravio u Hrvatskoj ovo ljeto i drugih.

HUT i direktor te udruge Veljko Ostojić i u najnovijem biltenu  poručuju da je Hrvatska "sigurna i poželjna destinacija".