Mijenjaju strategiju

Pevex ostvario rekordnu dobit u prošloj godini: 'napada' male gradove s manjim centrima

Pevexovi trgovački centri ubuduće neće biti veći od 5000 'kvadrata'
 Pevex

Pevex će se u budućnosti okrenuti izgradnji manjih trgovačkih centara, u manjim gradovima imati ćemo po jedan centar a velikim gradovima više njih, najavio je predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević.

- Nećemo više ići na veće formate kakvi su, primjerice, naši centri u Zagrebu, već na centre srednje optimalne veličine. Prototip svih naših budućih centara je centar koji smo otvorili u listopadu prošle godine u Vukovaru veličine 5000 'kvadrata'. Isti takav u rujnu ove godine otvaramo u Vinkovcima – najavio je predsjednik Uprave Pevexa, dodavši kako će nakon Vinkovaca prva velika investicija u povećanje ponude Pevexa biti Slavonski Brod.

U sjedištu Brodsko-posavske županije, najavio je Lovrinčević, Pevex će otvoriti trgovački centar, 27. po redu, u bivšem poslovnom prostoru Superkonzuma u središtu grada.

Govoreći o važnijim poslovnim događajima u poslovanju kompanije u prošloj godini, Lovrinčević je, među ostalim, izdvojio kupnju poslovnog prostora bivšeg velikog salona namještaja Solidum na zagrebačkom Jankomiru u neposrednoj blizini jednog od Pevexovih centara.

- Nekretninu bivšeg Soliduma prodali smo u veljači ove godine za pedeset milijuna kuna i taj nam je novac dobro došao u krizi koja je nastupila s koronavirusom – naveo je Lovrinčević.

Prošlu poslovnu godinu Pevexa Lovrinčević je ocijenio kao najuspješniju u povijesti kompanije jer je, upozorio je, prihod tvrtke prvi put 'probio' iznos od dvije milijarde kuna te je stečen 3A bonitetni rejting. Iz poslovanja u dosadašnjem dijelu ove godine, prvi čovjek Pevexa izdvojio je veliki rast on-line trgovine tvrtke koja je u vrijeme koronavirusa ostvarivala dnevni promet od milijun kuna dok je, naveo je, isti pokazatelj trenutno oko 300 tisuća kuna dnevno.

Dioničari kompanije, prema riječima Lovrinčevića, ove godine neće moći računati na dividendu iz dobiti za prošlu poslovnu godinu jer će dobit biti zadržana u imovini kompanije zbog posljedica koronavirusa na poslovanje.

Osvrnuvši se na četverogodišnji mandat uprave kojoj je na čelu, Lovrinčević je istaknuo da je prihod kompanije lani u odnosu na 2015. povećan za milijardu kuna, dobit s 24 milijuna na 160 milijuna kuna, broj zaposlenih u tvrtki s 1200 na 1892, a prosječna plaća zaposlenih s 4400 na 5992 kuna.

- Plan nam je da prosječna plaća u Pevecu bude 7500 kuna. Malo nas je koronavirus omeo u ostvarivanju tog plana, ali ne predajemo se, vjerujem da ćemo do kraja godine podići plaće naših djelatnika na spomenutu razinu – poručio je Lovrinčević, koji je odlazak člana Nadzornog odbora kompanije Marija Radića iz kompanije ocijenio kao Radićev osobni čin u ostvarenju želje da se bavi politikom na što, istaknuo je, ima pravo.

Dok je Lovrinčević izjavio kako nema ambicija baviti se politikom, član Uprave Pevexa Krešimir Bubalo nije odbacio politički angažman, zadržavši se na poruci kako je 'spreman pomoći' u svijetu politike. Čelnici Pevexa izrazili su uvjerenje kako im povezivanje tvrtke kroz Radićev angažman u Domovinskom pokretu Miroslava Škore s potonjom političkom opcijom neće nanijeti poslovne poteškoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:19