Podaci DZS-a

Oporavak građevinskih radova nakon tri mjeseca pada

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

27.8.2020. u 14:49

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

27.8.2020. u 14:49

Sibenik, 091219.
Gradjevinski radovina na izgradnji podzemne garaze na trgu Poljana i uredjenje ulice kralja Zvonimira pretvorile su centar grada u veliko gradiliste
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Građevinski radovi, ilustracija

Nakon tri mjeseca pada, u ovogodišnjem lipnju fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je na godišnjoj razini porastao za 8,5 posto, pokazuju u četvrtak objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast građevinskih radova rezultat je ukidanja mjera zatvaranja gospodarstva, poduzetih s ciljem da se suzbije širenje epidemije Covida-19.

Mjere su bile u primjeni od 19. ožujka, uzrokovavši u tom mjesecu pad građevinskih radova po prvi put od veljače 2018. godine, a pad obujma građevinskih radova nastavio se i u travnju i svibnju.

Tako je, nakon snažnijeg rasta početkom godine (u siječnju za 8 posto i veljači za 11,9 posto), na godišnjoj razini uslijedio pad fizičkog obujma građevinskih radova u ožujku za 0,9 posto, travnju za 4,7 posto i svibnju za 2,2 posto, dok lipanjski podaci pokazuju da građevinarstvo počinje pokazivati znakove oporavka.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine obujam radova izvedenih na zgradama uvećan je za 9 posto, a na ostalim građevinama za 8 posto. Obujam građevinskih radova, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je i na mjesečnoj razini, i to za 10,5 posto.

Pritom su građevinski radovi na zgradama povećani 12,2 posto, a na ostalim građevinama za 6,6 posto. U lipnju je na zgradama odrađeno 50,4 posto radnih sati, a 49,6 posto na ostalim građevinama (npr. prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Podaci DZS-a o fizičkom obujmu građevinskih radova pokazuju blagi rast u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u razdoblju travanj-lipanj ove godine bio je za 0,3 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Izvorni, neprilagođeni indeksi za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju rast fizičkog obujma građevinskih radova za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.