Korona ih zaobišla

'Nismo htjeli riskirati sezonu zbog dvije srdele, malo muzike i čaše vina'

Da im ni sezona nije podbacila pokazuju podatci da se na otoku trenutno nalazi oko 10 tisuća posjetitelja Napustili tulume, okrenuli se mirnijoj turističkoj sezoni i spasili radna mjesta
Komiža
 Paun Paunović / Hanza Media

Kada je riječ o koronavirusu, za razliku od ostalih turističkih perjanica Vis je, tvrde vlasti, ostao netaknut.

Da im ni sezona nije podbacila pokazuju podatci da se na otoku trenutno nalazi oko 10 tisuća posjetitelja, koji su popunili gotovo sav smještaj. Goste je, kažu, doveo otočni mir.

- Mi smo kao jedinica lokalne samouprave odmah u 6. mjesecu ukinuli sve manifestacije što se tiče Viškog kulturnog ljeta, jer smo smatrali, kako ja to ovako volim reći, da zbog dvije srdele, malo muzike i čaše vina, nemojmo riskirati sezonu, kaže Ivo Radica, gradonačelnik Visa.

Iako je ove godine izostalo festivala, napominju kako je dobra sezona spasila radna mjesta u turizmu.

- Svi su na svojim radnim mjestima, tako da mi cijelo vrijeme pandemije nismo davali ni otkaze ni ništa, rekao je Edo Bogdanović, direktor Modre špilje d.d.

Komiza, 110814.
Podrucje Viskog akvatorija zbog svoje lokacije bogato je florom i faunom. O opasnostima koje vrebaju u ovim vodama govori i cinjenica o mnostvu potopljenih brodova. Sve zajedno Vis cini idealnom lokacijom za ronjenje. Ronilacki centar Manta iz Komize jedan je od najpoznatijih promotora viskog podmorja.
Na fotografiji: ronioc, spar.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Viški akvatorij

Kako prenosi HRT, osim stranih turista, dobrim brojkama potpomogao je i veći broj domaćih turista. Tako je Vis u kolovozu gotovo dosegao prošlogodišnje rezultate, a kada se pogledaju brojke od početka godine pa do sada imaju 60 posto lanjskog prometa, naglasila je gradonačelnica Komiže, Tonka Ivčević.

- Veseli posebno činjenica da je ove godine povećan broj domaćih gostiju koji su na neki način spasili ovu sezonu. Njih je čak 30 posto više od prošle godine u broju dolazaka i 20 posto više noćenja prvih 25 dana ovoga mjeseca, kaže Bogoljub Mitraković, direktor TZ-a Komiže.

S druge pak strane, Jadrolinija bilježi tek minimalnu razliku u prijevozu vozila na otok - samo 177 vozila manje nego lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:04