Širenje terasa

'Izračunali smo da se za puno poduzetnika ne isplati otvarati i onda imati gubitke'

U Splitu i Zadru tvrde da bi rado pomogli vlasnicima kafića u pogledu proširenja terasa, ali nemaju prostora za to
 Goran Sebelic / CROPIX

Nakon Bjelovara i Pule čije su gradske uprave prve u zemlji izrazile spremnost staviti ugostiteljima na raspolaganje javne površine za terase kafića, restorana i barova, jučer su nam i iz gradskog poglavarstva Rijeke najavili istovjetni potez.

- Grad Rijeka će, kao privremenu mjeru, odobriti ugostiteljskim objektima mogućnost proširenja terasa na javnim površinama, bez dodatnog plaćanja, a na onim lokacijama gdje je to tehnički moguće učiniti – poručeno nam je iz riječke gradske uprave koja je pozvala tamošnje ugostitelje da Odjelu za komunalni sustav podnesu zahtjeve za proširenjem terasa na javnim površinama. Procjenu mogućnosti proširenja terasa, kako nam je rečeno, donosit će, nakon obilaska svakog pojedinačnog ugostiteljskog objekta.

Ne smiju zakrčiti putove

- Unatoč proširenju prostora, broj stolova ostat će jednak onome koji je ugostiteljski objekt imao i ranije na terasama – napominju u riječkoj gradskoj upravi.

Hanza Media
Ilustracija

Iz Grada Zagreba su nam rekli kako će i oni ugositeljima dozvoliti širenje terase, ali pod uvjetom da se ne zakrče putevi za prolazak žurnih službi.

- Imamo odluku o davanju u zakup javnih površina u Zagrebu i nikada ni jedan poduzetnik ili ugostitelj nije ostao bez terase niti će ostat u budućnosti. Sukladno toj odluci ćemo postupati ili je mijenjati da ljudima izađemo u susret i proširit ćemo terase koliko bude trebalo - rekao je preko vikenda gradonačelnik Milan Bandić.

Proširenje terasa vlasnicima kafića, restorana i barova nužno je kako bi mogli zadovoljiti zaštitu od koronavirusa kojom je država uvjetovala ponovni rad ugostiteljskih objekata predviđen za 11.svibnja ove godine. Iako Stožer civilne zaštite još nije propisao mjere zaštite, očekuje se da će, među ostalim, pravila biti obvezan razmak između dva stola od dva metra i maksimalan broj gostiju za stolom od dvije osobe. Na temelju tih očekivanja Nacionalna udruga ugostitelja izradila je proračun troškova poslovanja restorana, kafića i barova u uvjetima pridržavanja mjera zaštite od koronavirusa.

Brža reakcija

Prema tom proračunu, dnevni gubitak ugostiteljskih objekata koji raspolažu s prosječnom veličinom terase od 32 kvadratna metra, a na njoj s osam stolova za kojima istodobno može sjediti najviše 16 gostiju, bit će oko 16 tisuća kuna.

- Računali smo dnevni promet ugostiteljskog objekta od oko 960 kuna uzevši u obzir izmjenu 16 gostiju svaka dva sata, radno vrijeme ugostiteljskog objekta od 16 sati, potrošnju po gostu od 20 kuna i minimalan broj zaposlenika objekta od tri zaposlena s njihovom prosječnom bruto plaćom od 7100 kuna. Kada svim tim parametrima dodamo troškove nabave robe, režije i najam, dolazimo do dnevnog gubitka od 16 tisuća kuna – navodi predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. On, kako nam je kazao, dopušta mogućnost da ti parametri budu nešto povoljniji za ugostitelje kada država donese spomenute mjere zaštite za ugostiteljstvo, kao i da potrošnja građana bude nešto veća, ali, ističe, nije veliki optimist. Štoviše, Medak kaže kako očekuje da značajan dio ugostitelja neće ni otvoriti 11. svibnja jer im se to uopće ne isplati.

Komentirajući odluku Rijeke da se priključi inicijativi Bjelovara i Pule, Medak ocjenjuje kako je svaki korak lokalne samouprave u smjeru pomoći ugostiteljima dobrodošao, ali, smatra, to je puno teži i mukotrpniji put od osmišljene i brže reakcije države.

- Umjesto da se svi mi natežemo s 550 gradova i općina koliko ih ima u Hrvatskoj, potreban nam je zakon koji će regulirati jedinstveni način rada ugostiteljskih objekata u uvjetima zaštite od koronavirsa. Na žalost, za takav pristup zasad nemamo potporu resornoga Ministarstva turizma – navodi Medak.

Iz Ministarstva turizma jučer nam je najavljeno da će tijekom ovog tjedna njihovi i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite RH te predstavnici različitih udruženja u turizmu i ugostiteljstvu održati sastanak o mjerama za pojedine segmente ponuda u turizmu i ugostiteljstvu.

Nejedinstvena praksa

U prilog Medakovim riječima o nejedinstvenoj praksi domaće lokalne samouprave po pitanju pomoći ugostiteljstvu koje 11. svibnja treba početi raditi u otežanim uvjetima idu informacije koje smo dobili iz Splita i Zadra. Naime, tamošnje gradske uprave odgovorile su nam da bi rado pomogli vlasnicima kafića, restorana i barova u pogledu proširenja terasa, ali nemaju, tvrde, mogućnosti za to. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić kaže da gradska uprava koju predvodi jednostavno nema na raspolaganju prostore za širenje teresa.

- Zakupce poslovnih prostora i javnih površina oslobodili smo u potpunosti plaćanja naknada dok traju mjere. Kad završe mjere i kada počnu raditi, pratit ćemo situaciju i ovisno o tome ćemo reagirati - kazao nam je gradonačelnik Dukić.

Na istome je tragu informacija koju smo dobili iz splitske gradske uprave.

- Uzimajući u obzir sve aspekte i potrebe korištenja javnih površina, a posebno potrebe ostavljanja slobodnih pješačkih koridora za pješake, osobe s invaliditetom, zatim i uvjete korištenja za vrijeme sezone kada je pješački intenzitet pojačan, kao i potrebu prohodnosti trgova i ulica za komunalna vozila, vozila hitnih službi, dostavnih vozila, u staroj gradskoj jezgri Splita, najatraktivnijem području za ugostiteljsku djelatnost u gradu, nema dovoljno prostornih uvjeta za neograničeno širenje štekata i terasa kafića i restorana na javnim površinama – navode u splitskoj gradskoj upravi, dodajući kako zasad nisu zaprimili ni jedan zahtjev ugostitelja za proširenje terasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:11