Iznad očekivanja

Dosadašnji pobjednik sezone: Ovo je najposjećenija destinacija u Hrvatskoj

Otok Vir
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ovu sezonu zbog koronavirusa svi turistički djelatnici dočekali su sa strepnjom, no čini se da su rezultati ipak iznad očekivanja.

Sasvim drukčija sezona od proteklih ima, za sada, i svojeg pobjednika. S gotovo 80% prošlogodišnjeg broja turista u dosadašnjem dijelu srpnja naša je najposjećenija destinacija - otok Vir. Ondje je, primjerice, njemačkih turista čak trideset posto više nego lani.

- Mislim da bismo trebali ostati zaštićeni cijelo vrijeme jer sada su zaista loša vremena, sve to vezano za zarazu, govori HRT-u, Rustan, turist iz Njemačke.

Među brojnijim gostima na Viru već su, tradicionalno i Česi koji otok nisu zaboravili ni tijekom pandemije.

- Imamo maske, naravno. Ako idemo u trgovinu, upotrebljavamo ih, naglašava Petr Nemec, turist iz Češke.

Na plažama nema gužvi kao prijašnjih godina, ali od ljetnih se radosti ne odustaje. Ležaljke na preporučenoj udaljenosti. Ipak u dosadašnjem dijelu srpnja Vir ima najviše noćenja na Jadranu.

- Bilježimo na današnji dan, već smo daleko prešli 500000 noćenja, što je 20 posto istina manje nego lani , ali još uvijek je ta brojka jako impozantna, govori Srđan Iverić, direktor TZ-a Vir.

- Mi smo i prošle godine bili druga destinacija u Hrvatskoj u cijelom srpnju što se tiče noćenja, rekao je.

Zanimljivo, Nijemaca je na Viru ovo ljeto više nego lani, i to nekih 30 posto.

Na Viru zasad nema otkazivanja. Otok koji je prijašnjih godina bio pun kao šipak, sa svakodnevnim feštama, ove je sezone usporio tempo iz opravdanih razloga. Unatoč tomu, i dalje je broj jedan na Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:58