Dnevni report Gojka Drljače

Znanstvenici Imperial College tvrde da će nas od koronavirusa obraniti T-stanice

Ono što je pokazalo više istraživanja jest da T-stanice mogu utjecati na „dizajn“ budućih vakcina
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Iako su se od početka COVID-19 pandemije znanstvenici pretežito fokusirali na ulogu antitijela u imunološkoj reakciji ljudskog organizma kod infekcije SARS-CoV-2 virusom, sve više je istraživanja koja ukazuju kako bi odgovor na do 2019. nepoznati coronavirus mogao biti drugi dio čovjekovog imunološko sustava; T-stanice. Vrlo je važno to što određene T-stanice mogu „zapamtiti“ prošle infekcije te stoga prepoznati, napasti i ubiti patogene ako se ponovo pojave. Ono što je pokazalo više istraživanja jest da T-stanice mogu utjecati na „dizajn“ budućih vakcina i što je još važnije na to da će pojedine sredine puno lakše doseći imunitet krda nego što se to moglo zaključiti temeljem istraživanja baziranih na traženju antitijela, koja su redom utvrđivala relativno nisku okuženost stanovništva. Za razliku, T-stanice ne mogu se utvrditi testovima, ali su pojedina istraživanja ustvrdila kako su ljudi koje su obranile T-stanice vjerojatno puno brojniji nego oni kod koji su pronađena antitijela. Drugim riječima, to znači kako je i ukupna smrtnost od COVID-19 zaraze (IFR) osjetno niža nego što se izvodi iz seroloških istraživanja koja tragaju za antitijelima. Ono što je vrlo zanimljivo jest da je u časopisu ScienceImmunology objavljeno istraživanje „SARS-CoV-2 T cell immunity: Specificity, function, durability, and role in protection“ u kojem su dva (od ukupno tri) istraživača zaposlenici Imperial Collega. Taj britanski Imperial College postao je poznat početkom pandemije jer su prognozirali 500 tisuća mrtvih u Britaniji te 2,2 milijuna u Sjedinjenim državama. A sada njihovi kolege u meta-istraživanju o T-stanicama prepoznaju njihovu važnost te diskutiraju o mogućnosti lakšeg dosizanja imuniteta krda te upozoravaju na mogućnost kako T-stanice, za razliku od antitijela, čovjeku osiguravaju dugoročni imunitet. Drugim riječima, čini se da je Imperial College, institucija čiji su istraživači zastrašili svijet crnim prognozama, sada krenula putem epidemiološkog optimizma zahvaljujući T-stanicama, koje su sačinjavaju tzv. adaptivni dio imunološkog sustava.

Inače, valja podsjetiti kako je do sada najvažnije istraživanje po pitanju uloge T-stanica u obrani od SARS-CoV-2 virusa ono koje je objavio švedski Karolinska institut u suradnji sa tamošnjom Sveučilišnom bolnicom u kojem su ustvrdili da nedvojbeno T-stanice osiguravaju puno širu razinu imuniteta nego što se to mislilo na osnovu testova na antitijela.

Izuzetno težinu imalo je i istraživanje „SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls“ objavljeno u Natureu koje je dokazalo kako zahvaljujući T-stanicama čovjek može razviti dugoročni imunitet na razne coronaviruse. Tako su kod inficiranih SARS-CoV-2 virusom našli specifične T-stanice bez povijesti oboljenja od SARS-a, a kod onih koji su oboljelih od SARS-a također su utvrdili s robusnu krosreaktivnost na viruse iz zaraze sada već davne 2003. godine.

Izvrsne vijesti za čovječanstvo.

Preporuke za dnevno štivo:

Doprinos javnoj raspravi je li opasnija gripa ili COVID-19

Uzbekistan nudi 3000 dolara svakome tko se kod njih inficira SARS-CoV-2 virusom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:22