Iza kulisa

Vladin paket gospodarskih mjera solidan, za prvu ruku

Trendovi govore da će ova gospodarska kriza u drugom kvartalu biti možda i na razini krize iz 2009. u Hrvatskoj
Andrej Plenković
 Marko Todorov / CROPIX

Prvi paket Vladinih mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize uvjetovane koronavirusom (COVID -19) svakako treba pozdraviti. Naravno da taj paket nije idealan, naravno da oni lošiji među poduzetnicima već traže načine kako da love u mutnom kada je posrijedi zadovoljavanje kriterija za dobivanje, na primjer, 3250 kuna po radniku, ali za “prvu ruku” riječ je o sasvim solidnom paketu. Međutim, trendovi govore da će ova gospodarska kriza u drugom kvartalu biti možda i na razini krize iz 2009. u Hrvatskoj.

A ako se nevolje nastave i nakon lipnja, onda će se sadašnji paket mjera činiti kao “pero laka” kategorija u odnosu na potrebne mjere za spas gospodarstva. Hrvatska udruga poslodavaca, kao i neki renomirani ekonomisti, već sada traže da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države tijekom poslovne neaktivnosti “jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć”. Zbog toga bi u Vladi morali razmisliti da možda već u idućim tjednima posegnu za tim još jačim mjerama kako bi poslodavcima, pogotovo malim i srednjim, poslali poruku da ne zatvaraju poduzeća i ne otpuštaju radnike.

Naime, ovo kriza je ipak uzrokovana vanjskim šokom i postoje šanse da potraje “samo” još do lipnja, i bila bi velika šteta da se zatvore tvrtke ili izgube radna mjesta koja su mogla biti sačuvana većom intervencijom države. Naravno, kratkoročno to znači veće minuse u državnom proračunu, ali je Europska komisija već dala do znanja kako će olabaviti pravila o proračunskim deficitima produbljenim zbog korona-krize. Isto bi se, dakle, moglo odnositi i na pravila vezana uz prelazak na euro i na tom lobiranju bi Vlada Andreja Plenkovića svakako trebala raditi.

Nažalost, nalazimo se u gospodarskoj krizi koju ne mogu riješiti potezi Vlade ili HNB-a, ti programi mogu samo pomoći da se olakšaju simptomi ove gospodarske bolesti uzrokovane širenjem one prave, kliničke bolesti, uzrokovane koronavirusom. Stoga, dok se ne pronađe cjepivo za taj virus, Vlade i centralne banke mogu na ekonomskoj razini djelovati samo simptomatski, na posljedice, ne i na uzrok. Toga svi moramo biti svjesni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:55