Piše Ivica Brkljača

Velika analiza: kako su poslovale kompanije na Zagrebačkoj burzi u prvom polugodištu

Objavljujemo rezultate kompanija iz sektora proizvodnje hrane i pića te iz industrijskog sektora
Pogon Podravke, Emil Tedeschi i Petrokemija
 Željko Hajdinjak / Goran Mehkek / Marko Todorov / Hanza Media

Ekonomski lab

Kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi (ZSE) imaju obvezu do kraja srpnja objaviti financijska izvješća za prvo polugodište. To nam je povod za kratki pregled rezultata poslovanja kompanija koje imaju nešto veću tržišnu kapitalizaciju te s čijim se dionicama nešto češće trguje.

Analiza će biti predstavljena u nekoliko nastavaka, a u ovome će biti prikazani rezultati kompanija iz sektora proizvodnje hrane i pića (bez društava u sastavu koncerna Agrokor) te kompanija iz industrijskog sektora.

Sektor proizvodnje hrane i pića

ATLANTIC GRUPA

(oznaka dionice: ATGR)

U prvom polugodištu 2018. Atlantic Grupa ostvarila je ukupni prihod od prodaje u iznosu od 2,49 milijardi kuna, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 0,3%. No, isključi li se utjecaj prodane uslužne proizvodnje sportske prehrane uslijed prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu, prihodi su porasli za 4,1%.

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecala sljedeća Strateška poslovna područja: i) Delikatesni namazi (s rastom od 12,5%), ii) Pića (+9,6%) i iii) Kava (+6,8%). Prihodi u Hrvatskoj porasli su za 9,1%, u Sloveniji za 6,1%, a u BiH za 5,9%.

Rast prihoda prati i rast profitabilnosti, stoga je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila 296,4 milijuna kuna i veća je za 5,3%, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 8,8% na 167,6 milijuna kuna. To je najveća iskazana dobit za prvo polugodište u povijesti Atlantic Grupe.

Sve se događa uz nastavak razduživanja kompanije, a čemu pridonosi i dezinvestiranje manjih “non-core” poslovnih operacija; to je proces koji se nastavlja pa je u srpnju došlo do prodaje društva Neva, pod čijim krovom se nalaze poznati brendovi Melem, Rosal i Plidenta.

Dobre rezultate kompanije prepoznali su i dioničari - a isplaćena je i najviša dividenda do sada, 20 kuna po dionici, što predstavlja oko 2% prinosa na trenutnu cijenu dionice - stoga se cijena dionice kreće tek malo ispod najviših razina ikad postignutih.

KRAŠ

(oznaka dionice: KRAS)

Uprava Kraša nastavlja s praksom vrlo šturog financijskog izvještaja. Osim osnovnih financijskih izvještaja koje su dužni dostaviti, dodatnih objašnjenja i komentara poslovanja gotovo da i nema.

Prihodi od prodaje u prvom polugodištu 2018. iznosili su 439,9 milijuna kuna, što je pad za 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi iznosili su 445,3 milijuna kuna, što je pad za 1,2%.

Ukupni rashodi pali su za 2%, stoga je došlo do povećanja neto dobiti na 10,3 milijuna kuna (3,6 milijuna kuna više nego u 1H2017). EBITDA za prvo polugodište iznosi 39,9 milijuna kn.

No, valja naglasiti kako veća dobit nije rezultat operativnog poboljšanja poslovanja kompanije, nego je ponajviše rezultat nižih financijskih rashoda. Na stavci “kamate, tečajne razlike i drugi rashodi iz odnosa s nepovezanim poduzetnicima” došlo je do pada za 5,4 milijuna kuna (sa 9,7 milijuna kuna u 2017. na 4,3 milijuna kuna), no dodatnih pojašnjenja o čemu se točno radi nemamo.

Iako bilanca izgleda relativno dobro te gotovo svake godine isplaćuju dividendu, Kraš uskoro planira provesti dokapitalizaciju u iznosu od 25 do najviše 50 milijuna kuna.

PODRAVKA

(oznaka dionice: PODR)

U prvom polugodištu 2018. Grupa Podravka ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 2,04 mlrd. kn, što je povećanje za 4,3% ili 84 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast prihoda pratio je još snažniji rast profitabilnosti pa je normalizirana EBITDA porasla za 42%, a neto dobit nakon manjinskih interesa za čak 112,7%. Tako je ostvarena najviša polugodišnja operativna dobit unatrag zadnjih 17 godina.

U segmentu Prehrane prihodi od prodaje porasli su za 3,7% (+4,8% vlastiti brendovi), a u segmentu Farmaceutike za 6,4% (+7,1% vlastiti brendovi). Geografski gledano, najveći porast prihoda od prodaje došao je iz regije Adria (+3,4%), Centralne Europe (+10%) te Istočne Europe (+9,7%).

U izvješću se također navodi kako su na dan 10. travnja 2017. potraživanja Podravke d.d. prema Agrokorovim društvima na tržištu Hrvatske iznosila su 136,7 mil. kn, no da je u postupku izvanredne uprave prijavljeno 97,4 mil. kn. U 2017. izvršeno je umanjenje vrijednosti potraživanja za 44,1 mil. kn, a na dan 30. 6. 2018. potraživanja prema koncernu Agrokor sa sjedištem u Hrvatskoj iznosila su 47,7 mil. kn.

Ukupno gledano, Grupa Podravka imala je odlično polugodište: normalizirana EBITDA marža iznosila je 12,1%, a normalizirana marža neto dobit nakon manjinskih interesa 6%. To su prepoznali i akteri na ZSE stoga je cijena dionice danas na 25% višoj razini nego što je bila koncem 2017.

Spomenimo i da Podravka u posljednje tri godine isplaćuje dividendu od 7 kuna po dionici, što na trenutnu razinu cijene dionice (340 kn) daje prinos oko 2%.

Industrijski sektor

AD PLASTIK

(oznaka dionice: ADPL)

AD Plastik i u ovoj godini nastavlja sa sjajnim poslovanjem. Poslovni prihodi AD Plastik Grupe u prvom polugodištu 2018. iznosili su 634,7 milijuna kuna, što predstavlja porast od 19,5% u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. U izvješću se navodi kako su glavni generatori rasta prihoda, uz oporavak ruskog tržišta, novi poslovi za Fiat, Volkswagen i Ford čiji udio u prihodima AD Plastik Grupe postaje sve značajniji. Prihodi AD Plastik Grupe na tržištu EU i Srbije veći su za 22,5%, a prihodi na tržištu Rusije za 11%

EBITDA je rasla nešto nižom stopom od 17% te je tako dosegnula gotovo 100 milijuna kuna u 1H2018, dok je neto dobit snažno porasla za 44,7% te je iznosila 56 milijuna kuna.

Broj zaposlenih porastao je za 12% u odnosu na isto razdoblje lani (na 2516 zaposlenika), dok su troškovi neto plaća i nadnica povećani za 18,6%: to nam govori da je došlo i do rasta plaća za više od 6%.

Predsjednik Uprave naglašava kako nastavljaju dogovarati nove poslove, a samo u drugom tromjesečju dogovoreno je novih poslova u vrijednosti od 35 milijuna eura.

Sjajne rezultate prepoznaju i ulagači na ZSE: od početka godine cijena dionice povećala se za 19%. Upravo je isplaćena i dividenda od 10 kuna po dionici, što znači da je dividendni prinos (na trenutnu tržišnu cijenu dionice) iznad 5%.

ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA

(oznaka dionice: DDJH)

Poslovanje Grupe Đuro Đaković u prvih šest mjeseci ove godine bilo je relativno uspješno. Poslovni prihodi porasli su za 12% i tako dosegnuli 272 milijuna kuna, što je najviše još od 2012., kada je vrlo vrijedni program isporuke borbenih oklopnih vozila MORH-u bio na vrhuncu.

Zanimljivo je da je izvoz je postao glavni izvor prihoda grupacije: ostvareno je 159,3 milijuna kuna izvoza (povećanje za 37%), čime je izvoz dosegnuo 57,6% ukupnog poslovnog prihoda grupacije, što je u skladu s planiranom orijentacijom poslovanja na inozemno tržište.

Osnovni razlog rasta prihoda je snažan rast prihoda u segmentu Transporta (za 50,6 milijuna kuna tj. za 52,1%), dok su svi ostali segmenti zabilježili pad prihoda. No, grupacija ima visoku razinu ugovorenih poslova na 30. 6. 2018. u visini 623 milijuna kuna, stoga se očekuje dobra popunjenost kapaciteta u narednom razdoblju.

Posebno se ističe da je ostvarena pozitivna EBITDA u visini 20,1 milijun kuna (normalizirano 22,7 milijuna kuna), a ostvarena je neto dobit od 5 milijuna kuna. Od četiri, odnosno pet društava (uključujući maticu), dva su poslovala negativno: ĐĐ Specijalna vozila d.d. i ĐĐ Industrijska rješenja d.d. I dok su Specijalna vozila ostvarila pozitivnu EBITDA od više od 4 milijuna kuna, Industrijska rješenja su ono društvo koje značajno narušava ukupni rezultat (uz negativnu EBITDA, ukupni gubitak je bio više od 10 milijuna kuna u prvom polugodištu).

Iz Uprave ističu kako očekuju dovršetak procesa restrukturiranja društva ĐĐ Industrijska rješenja d.d. započetog u posljednjem kvartalu 2017., i to kroz pronalazak strateškog partnera za dio proizvodnog programa društva (time bi navedeno društvo prestalo biti generator gubitaka).

Ukupni dug Grupe je smanjen, no kratkoročne obveze i dalje su veće od kratkotrajne imovine. U uvjetima negativnog neto radnog kapitala teško je pozitivno poslovati, stoga je ĐĐ Grupi potreban svježi kapital.

Pokušaj dokapitalizacije krajem prošle godine je propao; novi se očekuje uskoro, no sve to očito ne ulijeva dovoljno povjerenja ulagačima na ZSE pa se cijena dionice DDJH kreće oko najnižih ikad postignutih razina.

INA

(oznaka dionice: INA)

Prihodi od prodaje INA Grupe u prvom polugodištu 2018. iznosili su 9,5 milijardi kuna i porasli su za 13% u odnosu na isto razdoblje lani. Rast prihoda rezultat je veće prodaje i viših cijena naftnih derivata, no djelomično je ipak umanjen nižom proizvodnjom Istraživanja i proizvodnje.

EBITDA je pala za 10% na 1,6 mlrd. kn, no gledano bez jednokratnih stavki EBITDA je porasla za 5%. Iskazana neto dobit iznosila je 533 milijuna kuna, što je niže za 39% u odnosu na lanjskih 871 milijun kuna.

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. dosegnula su 518 milijuna kuna, što je na prošlogodišnjoj razini, a ulaganja su gotovo u potpunosti bila u Hrvatskoj. Neto dug je istovremeno smanjen na samo 701 milijun kuna na kraju prvog polugodištu 2018.

Bilanca INA Grupe izgleda vrlo snažno: imovina je gotovo 2,5 puta veća od obveza, a ove godine je isplatila i najveću dividendu (812 mil. kn ili 81,2 kn po dionici) od kada je uvrštena na ZSE krajem 2006.

PETROKEMIJA

(oznaka dionice: PTKM)

Petrokemija, nažalost, nastavlja s vrlo lošim poslovnim rezultatima. U prvom polugodištu Grupa je generirala novih gotovo 178 milijuna kuna gubitaka, od čega 110 milijuna iz poslovanja i 68 milijuna kuna iz financijskih odnosa (negativna EBITDA iznosi gotovo 65 milijuna kuna).

Kao posljedica manje količinske proizvodnje i prodaje mineralnih gnojiva, ostvareni su 6% niži prihodi i iznosili su 934 milijuna kuna. Istovremeno je došlo do rasta rashoda kao posljedica rasta cijene prirodnog plina i ostalih sirovina korištenih u proizvodnji te visokog rasta cijene naknada za CO2. Kombinacija navedenog dovela je do ranije spomenutih gubitaka.

Bilanca Petrokemije izgleda krajnje “ružno”, unatoč tome što je nekoliko puta spašavana i dokapitalizirana. Kapital i rezerve su negativne, i to za čak 373 milijuna kuna. Kratkoročne obveze više od dva puta su veće od kratkotrajne imovine.

Petrokemija je de facto nesolventna, a tako ocjenjuju i ulagači na ZSE jer se dionica Petrokemije trguje po samo 6 kn (tržišna kapitalizacija iznosi svega 26 milijuna kuna).

Spas se traži u najavljenoj novoj dokapitalizaciji društva, no zbog dubine problema i gubitaka koji se svake godine mjere u stotinama milijuna kuna, sudbina Petrokemije ostaje krajnje neizvjesna.

KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA

(oznaka dionice: KOEI).

Prihodi od prodaje Končar Grupe u prvom polugodištu iznosili su 1204 milijuna kuna, što je 3% manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupni prihodi iznosili su 1342 milijuna kuna i niži su za 4%.

Dobit iz poslovnih aktivnosti nešto je viša, no zbog niže dobiti od pridruženih društava, iskazana neto dobiti niža je za 5% i iznosi 35,9 milijuna kuna. Od 16 društava Grupe Končar, 14 ih je poslovalo pozitivno, dok su dva iskazala gubitak od 5,6 milijuna kuna.

U ukupnim prihodima od prodaje udio izvoza iznosi 58,3%, a najviše se izvozi u EU (64%).

Na domaćem tržištu ostvareno je 5% manje prihoda, a na inozemnom 2% manje u odnosu na 1H2017. Iako niže od plana, Uprava očekuje da će se dinamika realizacije u drugoj polovici godine povećati te da će neto dobit biti na razini ostvarenja 2017.

Stanje ugovorenih poslova na dan 30. lipnja iznosi 3376 milijun kuna. To je 11 posto više u odnosu na stanje na početku godine, pri čemu je stanje otvorenih obveza na domaćem tržištu za 2% veće, a u izvozu 22% više u odnosu na stanje na početku 2018.

U sljedećem pregledu bit će predstavljeni rezultati kompanija iz turističkog i građevinskog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:15