Report Gojka Drljače

UNDP: Covid-19 će po prvi put nakon 30 godina zaustaviti globalni ljudski razvoj

U UNDP-u posebno su zabrinuti što „Covid-19 djeluje kao povećalo nejednakosti“
Ilustracija
 Damjan Tadic / CROPIX

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) danas je objavio upozorenje da će čovječanstvo po prvi put zaustaviti svoj razvoj od 1990. godine zbog krize izazvane COVID-19 pandemijom. Prečesto se zaboravlja kako rast ili pad BDP nije jedni, a možda niti najvažniji pokazatelj napretka. Mjerenje Globalnog ljudskog razvoja Ujedinjenih naroda kombinira puno sofisticiraniju odnosno složeniji niz faktora kao što su edukacija, zdravlje i standardi života.

UN se pribojava da će nakon trideset godina kontinuiranog rasta napretka ljudske vrste ove godine zbog Covid-19 krize doći do pada:

„Svijet je vidio mnogo kriza unazad zadnjih 30 godina, uključujući globalnu financijsku krizu 2007.-2009. godine. Sve te krize bile su snažni udarci ljudskom razvoju, ali se razvoj ipak akumulirao godinu na godinu…. Covid-19 je trostruki udarac na zdravlje, edukaciju i prihod te bi moglo doći do promjene tog trenda“, upozorio je Achim Steiner, administrator UNDP-a.

U UNDP-u posebno su zabrinuti što „Covid-19 djeluje kao povećalo nejednakosti“. Naime, procjenjuju kako će pad ljudskog razvoja biti puno viši u zemljama u razvoju koje su manje sposobne nositi se sa socijalnim i ekonomskim utjecajem pandemije.

Iz perspektive bogatog zapada, gdje je organiziran nastavak školovanja zbog široke dostupnosti interneta, zaboravlja se kako su u mnogim zemljama u razvoju školske godine u potpunosti zaustavljene. UNDP procjenjuje kako 86 posto djece u osnovnim školama ne pohađa školu u zemljama s niskim stupnjem ljudskog razvoja, dok je u zemljama s visokim stupnjem razvoja taj postotak samo 20 posto. U prosjeku se na globalnoj razini trenutačno ne obrazuje 60 posto djece. Čovječanstvo se prema tom kriteriju vratilo u 1980. godinu.

Negativan utjecaj pandemije vidi se na pad zaposlenosti i prihoda žena, te kroz manju sigurnost njihovog zaposlenja, reproduktivno zdravlje, neplaćeni rad pa i povećanu stopu nasilja nad ženama.

UNDP procjenjuje da će Covid-19 pandemija uzeti 300.000 života te spustiti globalni per capita prihod za 4 posto.

Kompleksnost krize otvorila je pitanje zaštite zdravstvenih sustava, socijalne zaštite, rasta nezaposlenosti, kraha sive ekonomije, kao i specifične probleme malih i srednjih tvrtki te je nužna koordinacija makroekonomskih politika za zaustavljanje pada ljudskog razvoja.

Preporuke za dnevno štivo:

Marketwatch: Buffet nije izgubio osjećaj za dobro investiranje - zašto su u krivu oni koji su pomislili da su ga pregazile godine

Popular Information: Kako je Facebook širio dezinformacije o zaštitnim maskama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:07