Dnevni report Gojka Drljače

U svijetu zombificiranih kompanija dolar bi mogao izgubiti status rezervne valute

Osnivač gigantskog hedge fonda tvrdi da se jednostavno proizvodi previše duga te ga se pri tome monetizira
 EyePress News via AFP

Ray Dalio, osnivač gigantskog hedge fonda Bridgewater Associates, upozorio je kako je u COVID-19 pandemiji ugrožena pozicija dolara kao rezervne svjetske valute i to zbog mjera koje su Sjedinjene Države poduzimale kako bi zaštitile svoju ekonomiju.

Prema mišljenju Raya Dalia dionice i zlato imali su jako puno koristi od tisuća milijardi dolara kojima su fiskalna i monetarna politika sprječavale produbljivanje ekonomskog kolapsa, ali bi dolar mogao biti žrtva toga što su Sjedinjene Države, i niz drugih vlada, možda otišle predaleko o testiranju limita državnih stimulansa, procjenjuje Dalio koji tvrdi da se jednostavno proizvodi previše duga te ga se pri tome monetizira. Bloomberg Dollar Spot Indeks pao je 10 posto sa svog ovogodišnjeg vrhunca u ožujku, što je reakcija tržišta na napore države i centralne banke da odgovore pandemiji. Pri tome treba voditi računa kako su sve važnije svjetske valute razvijenih zemalja dobile na vrijednosti u odnosu na dolar, kao i dragocjeni metali poput zlata, srebra i platinijuma.

Prema tumačenju Dalia investitori su preferirali dionice i zlato pred obveznicama i gotovinom. S obzirom na negativne kamate posebno im je bila neprivlačna gotovina.

Inače, sve je veći broj ekonomista koji strahuju kako će poticajne fiskalne i posebno monetarne politike zombificirati ekonomije razvijenih zapadnih zemalja. Poticaji ciljani očuvanju radnih mjesta održavaju na životu kompanije koje inače ne bi imale šanse za opstanak, ali tako istodobno zatvaraju prostor razvoju novih kompanija. Poseban je problem što zombi kompanije odvlače velike iznose za potrebe svojeg financiranja s tržišta kapitala. Logična je pretpostavka da će se zombificirana ekonomija puno sporije oporavljati od COVID-19 pandemije.

Zanimljivo je kako je s druge strane pritisak COVID-19 pandemije bio veliki poticaj dizanju učinkovitosti kao i proboju inovativnih rješenja i u privatnom i u javno sektoru. Ubrzano prilagođavanje poslovnih modela, radnih praksi kao i preferencija potrošača bilo je vidljivo u svakom sektoru. Jesu li poticaji usporili dio tih promjena?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:04