Iza kulisa

Što očekivati od rješenja donesenih u “pet do 12”

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

13.12.2019. u 11:23

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

13.12.2019. u 11:23

Zagreb, 211118. City Plaza Zagreb.
Slavonska avenija 6.
Dodjela nagrada Zlatna kuna najboljim hrvatskim poduzetnicima i firmama.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednica Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović

Iako bi Vladi bilo draže da u predizborno vrijeme građane uveseljava mjerama za povećanje primanja, kao što je to slučaj s porodiljnim naknadama koje je digla s 3991 kunu na 5654, češće je primorana braniti se od “nasrtaja” ili “nerazumijevanja”.

Na posljednjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković najavio je i povećanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranje s ciljem da “umirovljenici budu zadovoljni”, ali Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, nazvao je to “sumrakom demokracije” jer je dogovor postignut s udrugama, dok zakonski prijedlog njegove stranke stoji u Saboru od 15. svibnja.

“O tome kada i hoćemo li dolaziti njemu pod prozor odlučit ćemo kada vidimo što je to dogovorio s udrugama”, poručio je.

Na takvu prijetnju vjerojatno ga je ponukao već uspješno odrađeni pohod prosvjetara premijeru pod prozor. Na koncu, izborili su veće koeficijente, a Vlada se obvezala da će to pitanje konačno i sustavno riješiti u prvoj polovici iduće godine.

I dok je epizoda s prosvjetarima još svježa, ispostavilo se i da je primirje u zdravstvu samo prividno. Jer, u proteklih pet-šest godina nisu se pravilno obračunavali prekovremeni sati liječnika, što bi proračun moglo stajati oko 1,5 milijardi kuna. Što će biti s dugom, ministar zdravstva Milan Kujundžić nema odgovora, ali zna dijagnozu:

“Ovo je zbroj djela prethodne Vlade i buduće presude Vrhovnog suda”. Dodao je da tog novca, nažalost, u ovom trenutku nema, ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, rješenje će se tražiti “u nekakvom roku”.

Veću zabrinutost nije pokazao ni ministar financija Zdravko Marić nego je samo neodređeno kazao, kako on to zna, da problem treba sagledavati “u širem kontekstu”. Da je problem javnog sektora Vlada gledala u širem kontekstu i na vrijeme, sasvim se sigurno ne bi dovela u ovako defenzivnu situaciju u završnici svog mandata.

S jedne strane prisiljena je uzmicati na svaki povik i gomilati obveze proračuna, a istodobno najavljuje da će “u pet do 12” rješavati pitanja kao što su koeficijenti i primanja liječnika. Minintar Kujunždić je s liječnicima dogovorio izradu zakona o plaćama i radnom vremenu, ali odmah je upozorio da je za to potrebno “barem šest mjeseci”