Report Gojka Drljače

Prezadužena Italija hvali se rekordnom prodajom obveznica od 22,3 milijarde eura

Hrabrost ovakvog talijanskog zaduživanja kod domaćih privatnih investitora prema tumačenjima analitičara temelji se na uvjerenju kako će dobiti ogromnu podršku iz vana
Giuseppe Conte, talijanski premijer
 NurPhoto via AFP

Dogodilo se nešto neobično: talijanska država uspjela je prikupiti rekordnih 22,3 milijarde eura i to pretežito od domaćih štediša. Izdali „BTP Italia“ obveznicu vezanu uz inflaciju koju su marketingirali tijekom prošlog tjedna. Samo 8,3 milijarde od tih rekordnih 22,3 kupili su institucionalni investitori. Prikupljen novac bit će namijenjen zaštite talijanske ekonomije od posljedica krize izazvane Covid-19 pandemijom, a kupci obveznica dobit će godišnji kupon od 1,4 posto. Talijani su se pohvalili kako su za razliku od ranijih dealova narudžbe privatnih investitora rasle iz dana u dan, te su stoga zadovoljni signalima s tržišta. Neobično je u ovoj priči kako se rekordnim izdanjem talijanska vlast oslonila na privatne investitore, građane, za financiranje u kriznim vremenima u situaciji kad je sve jasnije kako bez internacionalnih grantova krivulja talijanskog duga nema održivu putanju. Ukupni talijanski dug u ovoj godini vjerojatno će premašiti i 160 posto BDP-a, što će prema tom kriteriju, Italiju učini najzaduženijom velikom ekonomijom na svijetu uz Japan.

Hrabrost ovakvog talijanskog zaduživanja kod domaćih privatnih investitora prema tumačenjima analitičara temelji se na uvjerenju kako će dobiti ogromnu podršku kako Europske središnje banke kroz 750 milijardi eura vrijedan program otkupa obveznica te, što je još bitnije, kroz fond oporavka od 500 milijardi dolara koji su početkom ovog tjedna dogovorili njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron. Bez grantova iz fonda, Italija će teško servisirati svoje dugove. Problem je u tome što ostale fiskalno uspješnije članice poput Nizozemske ili Austrije još nisu dale svoj pristanak na dogovor Merkel-Macron te bi se lako moglo dogoditi da Talijani kad je u pitanju neodmjereno zaduživanje, što se kaže, okreću ražanj dok je zec još u šumi. Nije još jasno niti kako će na njemačko-francuski prijedlog reagirati istočna Europa koja bi mogla ostati bez dijela novca iz EU fondova. Ako Italiji izostanu izdašni grantovi kroz zajedničku emisiju duga na razini EU, iza čega je stala Njemačka, talijanske javne financije mogle bi se naći u ozbiljnoj nevolji. Uz to, najviši njemački sud već je zabranio Bundesbanci da nastavi s programom otkupa obveznica prema planu Europske središnje banke sve dok ESB ne dostavi sudu dokaze o proporcionalnosti. Bundesbanka mora poslušati domaći sud, a iz ESB-a poručuju kako će u osnovi ignorirati presudu. U tom slučaju otvorit će se vrlo brzo pitanje opstanka eurozone i eura.

Ukratko, situacija u EU se poprilično usložnjava.

Preporuke za dnevno štivo:

Svjetska banka: Carmen Reinhart je nova glavna ekonomistica - zanimljiv izbor

Intrigatno istrživanje o potonuću američke srednje klase 1988.-2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:34