Piše Igor Gvozdanović

Otkup dionica diktirao je sentiment tržišta

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.11.2018. u 11:02

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.11.2018. u 11:02

, Image: 86823286, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište Goldman Sachsa u New Yorku

Ove godine najveći kupci dionica na američkom tržištu su same kompanije koje otkupljuju svoje dionice. Povećani otkup svojih dionica kompanije mogu zahvaliti akumuliranoj zaradi izvan domicilne države i poreznoj reformi koja je omogućila jeftiniju repatrijaciju većeg iznosa profita. Kompanije iz S&P 500 indeksa vjerojatno će do kraja godine otkupiti više od 850 milijardi USD ako nastave s prosječnim dnevnim otkupom iz prvih devet mjeseci. Štoviše, zadnjih tjedana otkup se ubrzao i prema Goldman Sachs izračunima iznosi 3,3 milijarde USD dnevno, što znači da će ova godina sigurno nadmašiti 2007. kada su kompanije otkupile najveći iznos svojih dionica - 620 milijardi USD.

U isto vrijeme zarade kompanija koje su iznad očekivanja kao i pozitivni ekonomski pokazatelji najvećeg gospodarstva drže volatilnost sastavnica navedenog indeksa na vrlo niskim razinama.

Zašto je onda došlo do pada od 10 posto tijekom listopada u odnosu na vrhunac iz rujna? I koji je razlog snažnog uzleta početkom studenog?

Gledajući trend otkupa dionica, vidljivo je da su u rujnu i prvim danima listopada kompanije uzele mali predah u otkupu i da je ovaj mjesec počeo snažno što se tiče nastavka trenda pojačanog otkupa dionica, ali i što se tiče prinosa dionica kompanija S&P 500.

Usporavanje otkupa u rujnu i listopadu ne može se nažalost tumačiti reinvesticijama u nove, pametne i profitabilne projekte. Nije bilo odjednom naročite kreativnosti, nego su se uprave većinom suzdržale od repatrijacije. Razlog smanjenog otkupa je kombinacija regulatorne restrikcije i smanjenja mase akumuliranog profita poželjnog za repatrijaciju. Postoji i naravno treći, vjerojatno najvažniji faktor, a to su cijene, odnosno valuacije koje su uglavnom na povijesno visokim razinama u Americi.

Priličan broj analitičara Wall Streeta za pad S&P 500 u listopadu “okrivljuje” regulatorne “zabrane” postavljene kompanijama prilikom otkupa vlastitih dionica za vrijeme objave kvartalnih izvještaja. Iako su analitičari djelomično u pravu, važno je naglasiti da ne postoje eksplicitne zabrane, nego restrikcije u smislu regulacije otkupa vlastitih dionica. Naime, u razdoblju neposredno prije i nedugo nakon objavljivanja kvartalnih izvještaja kompanije potpuno u skladu sa svim zakonima i pravilima SEC (Komisija za vrijednosne papire u SAD-u) smiju i mogu otkupljivati svoje dionice ako su prema planu otkupa pravodobno najavile ove aktivnosti regulatoru. Ipak, zanimljivo je primijetiti da je postotak kompanija koje djeluju ad hoc u ovom smislu zadnjih mjeseci povećan. Korelacija povećanog otkupa u odnosu na povijesni prosjek s jedne i pozitivnih dnevnih prinosa indeksa s druge strane većeg je iznosa u zadnjih 300 dana u odnosu na povijesnu korelaciju između ove dvije varijable. S te strane, analitičari su u pravu kada dovode u vezu izvedbu indeksa i objavu kvartalnih izvještaja, a s obzirom na smanjenu razinu otkupa mjesec dana prije objave i tsunami otkupa dionica koji u pravilu počinje dva radna dana nakon završetka sezone objave kvartalnih rezultata. Upravo takvoj situaciji svjedočili smo početkom ovog mjeseca.

Unatoč jenjavanju početnog utjecaja porezne reforme i usprkos manjoj razini profita raspoloživog za repatrijaciju, čini se da municije za otkup vlastitih dionica još uvijek ima dovoljno i za idućih dvanaest mjeseci. Prema podacima i procjenama JPMorgan investicijske banke, kompanije sastavnice S&P 500 mogle bi do kraja godine povući dodatnih 190 milijardi USD od 2,1 bilijun USD koje imaju na računima izvan SAD-a. Goldman Sachs procjenjuje nastavak trenda rasta otkupa dionica, i to na 940 milijardi USD u 2019. godini, što bi predstavljao rast od 22 posto u odnosu na očekivanja za ovu godinu.

Uz restrikcije koje eventualno samo diktiraju “tajming” otkupa i uz poplavu otkupa dionica treba dodati i učinak cijena, odnosno valuacije prema kojima se kompanijama na američkom tržištu trguje. Zanimljivo je u tom smislu primijetiti da je prije tjedan dana na stranicama američke Komisije za vrijednosne papire objavljena transakcija otkupa koju je proveo W. Buffetov Berkshire Hathaway (BA). BA je otkupio dionica u vrijednosti blizu 1 milijarde USD tijekom trećeg kvartala. Nije to velik iznos za fond koji raspolaže sa 104 milijarde USD pozicije u novcu, ali ukazuje na stav. Naime, podatak da BA u zadnje gotovo tri godine nije napravio značajnije preuzimanje i to da je BA nedavno otkupio svoje dionice, nedvosmisleno pokazuje da su za Buffet valuacije (pre)visoke, i to unatoč snažnom rastu zarada kompanija i unatoč snažnom rastu američkog gospodarstva.

Bez obzira na trenutne valuacije, otkup dionica smanjuje njihovu ponudu i u pravilu u odnosu na status quo kratkoročno podiže cijenu dionice koja se otkupljuje. U vrlo kratkom roku sam otkup održava ili još više umjetno podiže valuacije, ali u srednjem roku barem dio kapitala koji je vraćen dioničarima kompanija čije uprave nemaju ili ne vide ulagačke prilike bit će alociran u kompanije s novim idejama, a to će djelomično ubrzati proliferaciju disruptivnih kompanija. To je jedan od razloga zašto ovogodišnju dnevnu, tjednu i mjesečnu izmjenu plime i oseke otkupa dionica kompanija iz S&P 500 indeksa posebno intenzivno osjećaju manje kompanije zastupljene u Russell 2000 indeksu. Ako su navedene procjene JPMorgana i Goldman Sachsa o nastavku rasta otkupa dionica za 2019. točne, tržište bi moglo imati razinu podrške i unatoč početnim negativnim utjecajima trgovinskog rata.