EUROPSKI PARLAMENT

Europarlamentarci pozvali su na veća ulaganja u održivo ribarstvo, ali i na sprečavanje bacanja otpada.

Ribarske mreže, ilustracija

 John Gollop/Alamy/Alamy/Profimedia

Zastupnici okupljeni u Odboru Europskog parlamenta za ribarstvo pozdravili su u ožujku novu strategiju Europske unije o održivom razvoju plavog gospodarstva koja se bavi gospodarskim aktivnostima vezanima uz mora i oceane.

Svoje slaganje s glavnim načelima strategije izrazili su usvajanjem nacrta rezolucije pod nazivom "Prema održivom plavom gospodarstvu u EU: uloga sektora ribarstva i akvakulture". Rezoluciju su usvojili s 13 glasova za, 11 protiv i četiri suzdržana. O njoj bi se trebao izjasniti i ostatak Europskog parlamenta.

No, isto su tako u tom dokumentu istaknuli žaljenje zbog nedostatka postavljenog smjera za ribarstvo i akvakulturu te naveli važnost navođenja tih sektora u kontekstu održive i odgovorne upotrebe prirodnih resursa, njegovanja zdravlja podmorja, stimulacije stvaranja radnih mjesta i gospodarskih prilika. Ukratko, pozvali su na veća ulaganja u održivo ribarstvo, ali i na sprečavanje bacanja otpada.

Što se tiče ovog prvog pozvali su države članice, ali i Komisiju, da povećaju investicije u moderne i održive prakse ribarstva i akvakulture te na upotrebu opreme za ribarenje koja ne šteti okolišu. Upozorili su kako je bacanje otpada u more štetno za okoliš, da ono rezultira velikim ekonomskim gubicima i ugrožava ljudsko zdravlje te pritom pozdravili postojeće alate EU kojima se financiraju napori ribara da povrate, nanovo iskoriste i recikliraju ribarsku opremu. No, za doista veliki iskorak na tom polju, uvjereni su, nužno je provoditi kampanje podizanja svijesti i edukacije.

Uz sve navedeno, zastupnici spomenutog Odbora naglasili su važnost uspostavljanja bilateralnih partnerstva s trećim zemljama u području održivog ribarenja i borbe protiv ilegalnog izlova. Od takvih partnera traže da se pridržavaju najviših ekonomskih, okolišnih i društvenih kriterija održivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:40