DEKARBONIZACIJA

Innovation Norway odobrio je tvornici cementa u Koromačnu financijsku potporu od 3,3 milijuna kuna
Holcimova tvornica cementa u Koromačnu
 Mateo Gobo

Holcimova tvornica cementa u Koromačnu dobila je financijsku potporu od 3,3 milijuna kuna za proizvodnju niskougljičnih vrsta cementa, izvijestili su iz Holcima.

Holcim se prijavio na natječaj koji je objavio Innovation Norway s projektom pod nazivom „Razvoj novih vrsta cemenata s nižim ugljičnim otiskom“, a riječ je o programu Business Development and Innovation Croatia koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021.

Ukupna vrijednost projekta je oko 9,6 milijuna kuna, od čega će 35 posto ili oko 3,3 milijuna kuna biti podržano sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, uz uvjet da Holcim dokaže kako je cjelokupni projekt vodio prema pravilima tog financijskog mehanizma. Projekt započinje 1. listopada ove godine, a zbog složenosti trajat će do 31.srpnja 2023.

Kako navode iz ove kompanije, prema zakonodavnom okviru Europske unije koji potiče dekarbonizaciju Europe do 2050. godine, u sljedećih nekoliko godina bit će potrebno potaknuti ulaganja u brojne tehnologije kojima će se smanjiti emisije CO2, odnosno ugljični otisak. Osim toga, Zeleni plan Europske unije predviđa kvalitetnije upravljanje prema hijerarhiji postupanja s otpadom, koja potiče korištenje otpada ili nusproizvoda jednog industrijskog procesa u stvaranju i proizvodnji nekog novog proizvoda. To je omogućeno i europskom normom za proizvodnju cementa, koja se primjenjuje i u Hrvatskoj.

Nikola Kovačević, direktor Holcimove tvornice cementa izjavio je kako trenutno tvornica u Koromačnu ima tehnološko ograničenje u doziranju mineralnih dodataka i zato su ovim projektom predvidjeli unapređenje te tehnologije.

“Novi uvjeti, nakon što provedemo ovaj projekt, omogućit će nam veću upotrebu mineralnih dodataka. Inače, mineralni dodaci u cementu imaju trostruku korist: s jedne strane stvaraju se različite karakteristike u cementu kako bi se zadovoljili zahtjevi različitih vrsta gradnje. S druge strane povećava se korisna upotreba već postojećih resursa i smanjuje upotreba prirodnih. Kao rezultat toga, treća korist je da se na taj način smanjuje udio klinkera u cementu, odnosno ugljični otisak.“, rekao je Kovačević.

Iz Holcima poručuju kako je cilj projekta povećanje konkurentnosti uz istovremeno smanjenje emisija CO2, manja potrošnja električne energije i manje emisije prašine. Tijekom projekta Holcim, kako navode, treba izgraditi zatvoreno skladište mineralnih dodataka i novi transportni sustav za njihovo doziranje te započeti proizvodnju dvije nove vrste cementa manjeg ugljičnog otiska.

Inače, glavni ciljevi energetske politike EU-a, kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, su: diversificirati europske izvore energije, osigurati energetsku sigurnost s pomoću solidarnosti i suradnje među državama članicama EU-a. Nadalje, cilj je zajamčiti funkcioniranje potpuno integriranog unutarnjeg energetskog tržišta, omogućujući slobodan protok energije kroz EU putem odgovarajuće infrastrukture i bez tehničkih ili regulatornih prepreka.

Također nužno je poboljšati energetsku učinkovitost i smanjiti ovisnost o uvozu energije, smanjiti emisije te poticati zapošljavanje i rast, kao i dekarbonizirati gospodarstvo i prijeći na niskougljično gospodarstvo u skladu s Pariškim sporazumom. Neophodno je i promicati istraživanje u području tehnologija niskougljične i čiste energije, u energetskoj tranziciji davati prednost istraživanju i inovacijama te poboljšati konkurentnost.

Donošenjem europskog propisa o klimi, koji je Parlament odobrio u lipnju ove godine, politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara se u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:04