BESPOVRATNA SREDSTVA

Innovation Norway objavio drugi poziv za inovativne projekte zelene industrije i plavog rasta

Do 27. siječnja 2022. mogu se prijaviti hrvatske male, srednje i velike tvrtke koje nemaju više od 25 posto državnog vlasništva

Ilustracija

 Microgen Images/Sciencephoto/Profimedia

Norveška državna agencija Innovation Norway koja upravlja poslovnim programom Business Development and Innovation Croatia objavila je drugi poziv vrijedan gotovo 13 milijuna eura, a otvoren je za male, srednje i velike tvrtke koje nemaju više od 25 posto državnog vlasništva, te su registrirane u Hrvatskoj.

Poziv je namijenjen poduzećima koja traže financiranje za inovativne projekte u području zelene industrije i plavog rasta. Prijave se podnose elektroničkim putem najkasnije do 27. siječnja 2022. do 14 sati po hrvatskom vremenu.

Cilj ovog poslovnog programa je povećanje vrijednosti i održivi rast u hrvatskom poslovnom sektoru te poticanje i razvijanje dugoročne poslovne suradnje između hrvatskih i norveških poduzeća. Kako bi se poslovni partneri lakše pronašli, u sklopu online konferencije o kružnom gospodarstvu, bit će 25. studenoga organiziran događaj na kojem se mogu identificirati za daljnju suradnju. Zainteresirani se taj događaj mogu se prijaviti do 7 sati 25. studenoga. Nije obavezno imati partnera na projektima, ali partnerski projekti se potiču prilikom bodovanja.

Inače, program je dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveške darovnice (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. do 2021. godine.

Na prvi natječaj bilo je prijavljeno 55 projekata od kojih se 35 odnosilo na inovacije u zelenoj industriji, a 19 na plavi rast. Ukupno je odabrano 18 projekata, koji bi inovacijama u zelenoj industriji i plavom rastu trebali pomoći i ostvarenju ciljeva Europske unije - do 2050. godine postići klimatsku neutralnost kroz europski zeleni plan.

Politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvorena je u obvezu donošenjem europskog propisa o klimi, koji je Europski parlament potvrdio u lipnju 2021. godine.

EU je snažan pokretač tranzicije na kružno gospodarstvo, navedeno je u najavi konferencije. Kakav je utjecaj europskog zelenog plana na norvešku politiku, na suradnju s EU-om, i napore u sektoru istraživanja i inovacija za povećanje zelene konkurentnosti? To su neka pitanja kojima će se baviti konferencija o kružnoj ekonomiji. Norveška je već započela tranziciju na kružno gospodarstvo, u lipnju ove godine donijela je i strategiju o zelenom, kružnom gospodarstvu.

Istraživački i inovacijski projekti u Europi financiraju se i bespovratnim sredstvima Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveške darovnice koji doprinose smanjenju društvenih i ekonomskih nejednakosti. Istovremeno jačaju bilateralnu suradnju između država darovateljica (Island, Lihtenštajn i Norveška) i država korisnica.

Program Obzor Europa, kojeg je Europski parlament usvojio krajem travnja 2021. ključni je program za istraživanje i inovacije. Ukupni proračun programa Obzor Europa iznosi 95,5 milijardi eura, a naglasak je na zdravlju, digitalizaciji i potpori za inovativna mala i srednja poduzeća. Taj projekt pruža mogućnost sudjelovanja u projektima i dionicima iz Norveške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:44