UDRUGA ŽMERGO

Iz Udruge Žmergo ističu da više od polovice stanovništva na Zemlji koristi Internet, ali da on stvara i otpad
 Patrick Daxenbichler/Panthermedia/Profimedia

Iz opatijske Udruge Žmergo pozvali su na sudjelovanje u globalnoj akciji digitalnog čišćenja, koja će biti održana u subotu 20. ožujka, s ciljem smanjenja potrošnje energije i otpada povezanog s korištenjem Interneta.

Iz Udruge Žmergo ističu da više od polovice stanovništva na Zemlji koristi Internet, ali da on, osim pozitivnog učinka na moderna društva, stvara i otpad.

"Prema istraživanjima, emisije ugljičnog dioksida (CO2) povezane s Internetom veće su od emisija svjetske zrakoplovne industrije. Procjenjuje se da je IT sektor 2020. u prosjeku potrošio sedam posto svjetske proizvodnje energije i svake godine emitira 900 milijuna tona CO2. Predviđa se da će do 2025. spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i postati jedan od najvećih onečišćivača", naveli su iz Žmerga.

Stoga, kažu, svjesnost o zagađenju koje uzrokuju online navike ljudi postaje sve važnija tema, a akcije digitalnog čišćenja nove verzije akcija čišćenja okoliša.

Iz Žmerga su pozvali sve da obrišu nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate, mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme.

Predlažu da se odjavi pretplata nepotrebnih e-mail lista te da svatko prijavi svoje rezultate, odnosno ukupan broj obrisanih megabajta (MB) putem obrasca na web stranici te globalne akcije.

Iz Udruge Žmergo još su, za 18. rujna, najavili World Cleanup Day kada će se u sklopu akcije Zelena čistka čistiti divlja odlagališta otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:40