NOVI AKCIJSKI PLAN

Reciklaža starog hardvera bit će još važnija

Cirkularnu ekonomiju trebamo prigrliti kao priliku, kaže zastupnik Europskog parlamenta Jan Huitema
 Lennart Preiss/AFP

Reciklaža starog hardvera bit će još važnija kako Unija ide prema cirkularnoj ekonomiji. Europska unija mora postaviti jasne ciljeve kako bi do 2050. godine postala ugljično neutralna, održiva za okoliš, lišena otrova i potpuno cirkularna, tvrde zastupnici u Europskom parlamentu.

Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane krajem siječnja 2021. svoj je izvještaj o novom Akcijskom planu cirkularne ekonomije EU usvojio sa 66 glasova “za”, šest “protiv” i sedam “suzdržanih”.

“Cirkularnu ekonomiju trebamo prigrliti kao priliku. Europa nije kontinent koji je toliko bogat resursima, no imamo sposobnosti, znanje i mogućnosti da razvijemo tehnologije koje su potrebne za zatvorimo krugove i izgradimo društvo bez otpada”, rekao je zastupnik Jan Huitema.

Zastupnici su naglasili da se aktualnu linearnu “uzmi-napravi-odstrani” ekonomiju treba pretvoriti u potpuno cirkularnu ekonomiju koja će se temeljiti na ključnim principima poput smanjenja otpada i potrošnje resursa te zaštite zdravlja građana.

Parlamentarci traže postavljanje obvezujućih ciljeva koji se trebaju postići do 2030. godine, a koji se tiču upotrebe i potrošnje materijala te njihovog utjecaja na okoliš. Uz to, traži se da se postave obvezujući ciljevi za reciklirani sadržaj te da se vodi računa o tome da se proizvodi dizajniraju tako da se mogu reciklirati.

EU parlament snažno je podržao namjeru Europske komisije da proširi opseg Direktive o eko-dizajnu tako da uključuje i proizvode nisu povezani s energetskim sektorom. Zastupnici inzistiraju da se novi zakoni trebaju donijeti tijekom 2021. godine te da se njima trebaju postaviti principi horizontalne održivosti te standardi za pojedine proizvode.

Parlament traži da se mjera obeshrabre lažne tvrdnje o ekološkim učincima pojedinih proizvoda, da oznaka “Eko” Europske unije bude mjerilo ekološke održivosti, da se uloga Zelene javne nabave ojača obveznim minimumima, kriterijima i ciljevima te da se principi cirkularne ekonomije ugrade u planove oporavka članica Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:43