NJEMAČKA ODLUČILA

Tim zakonom bi se trebalo omogućiti da obnovljivi izvori pokriju 80 posto njemačkih potreba za električnom energijom do 2030.

Vjetroelektrana u Njemačkoj

 -/Panthermedia/Profimedia

Njemačka ima za cilj ubrzati rast svojih projekata vezani uz energiju vjetra i sunca, navodi se u ekskluzivnom dokumentu kojeg su vidjeli novinari Reutersa. Taj potez dolazi uslijed Putinove invazije na Ukrajinu, činom koji dodatno naglašava potrebu da Europa smanji oslanjanje na ruski plin.

Smanjivanje ruskog uvoza prirodnog plina došlo je u nezgodno vrijeme za najveće europsko gospodarstvo,budući da se Njemačka već obvezala napustiti nuklearnu energiju ove godine, a energiju proizvedenu na ugljen do 2030. godine.

Njemačko ministarstvo gospodarstva sada želi ubrzati donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije (EEG) kroz parlament, kako bi mogao stupiti na snagu najkasnije do 1. srpnja 2022. godine.

Ministar gospodarstva Robert Habeck, glavni čovjek Zelenih, rekao je da je brža implementacija obnovljivih izvora ključno za smanjenje njemačke ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Tim zakonom bi se trebalo omogućiti da obnovljivi izvori pokriju 80 posto njemačkih potreba za električnom energijom do 2030., u usporedbi s prethodnim ciljem napuštanja fosilnih goriva do, kako stoji, "znatno prije 2040." Do 2035. godine njemački kapacitet proizvodnje energije vjetra s kopna trebao bi se udvostručiti na 110 GW, energija vjetra s mora bi trebala doseći 30 GW, a solarna energija bi se više nego utrostručila na 200 GW.

Neki političari pozvali su Njemačku da preispita ukidanje nuklearne energije u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, ali je glasnogovornik vlade u ponedjeljak rekao da Berlin još nije u mogućnosti donijeti o tome odluku o tome.

Zastupnici Europskog parlamenta sredinom veljače bavili su se obnovljivim izvorima energije koje smatraju neophodnima za ostvarenje europskog sna o nula emisija stakleničkih plinova do 2050. godine. S tim su ciljem usvojili i izvješće koje sadrži preporuke pomoću kojih bi se obnovljivi izvori energije, s naglaskom na energiju vjetra na moru, počeli primjenjivati i iskorištavati što brže, kao preduvjet za postizanje ambicioznog klimatskog ciljeva EU.

Dapače, zastupnici Europskog parlamenta smatraju da bi se, u pogledu ostvarenje tog cilja, iskorištavanju energije vjetra na moru trebalo prionuti na dosad neviđenoj razini, a nužno je isto tako poboljšati i proširiti postojeću infrastrukturu. Mnoge države zaostaju u pogledu obnovljivih izvora energije, upozorili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:15