SHELL

Još jedan energetski div raskida sve veze s Gazpromom: ‘Zgroženi smo, nećemo stajati po strani‘

Britanska kompanija priopćila je da će prodati 27,5-postotni udio u ruskom postrojenju za ukapljeni prirodni plin i izaći iz projekta Sakhalin 2

Sjedište Gazproma

 Alexander Nemenov/AFP

Britanski energetski div Shell objavio je da će prodati sve vlasničke udjele u projektima koje je pokrenuo s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom i raskinuti poslovne veze s Rusijom zbog "nerazumne" invazije na Ukrajinu koja prijeti europskoj sigurnosti.

Britanska kompanija priopćila je u ponedjeljak navečer da će prodati 27,5-postotni udio u ruskom postrojenju za ukapljeni prirodni plin i izaći iz projekta Sakhalin 2 u kojem Gazprom ima polovinu vlasničkog udjela.

Povući se i iz projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, ali je njemačka vlada zbog ruske agresije na Ukrajinu obustavila postupak izdavanja dozvole.

Kompanija je najavila i prodaju 50-postotnog udjela u dva naftna polja u Sibiru u sklopu projekta Salym čiji je suvlasnik Gazprom.

Salym i Sakhalin 2 donijeli su Shellu prošle godine 700 milijuna dolara neto dobiti, primjećuje Reuters.

"Šokirao nas je i zgrozio gubitak života u Ukrajini, rezultat nerazumnog čina vojne agresije koji prijeti europskoj sigurnosti", rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden.

Odluka o izlasku iz poslovanja u Rusiji pitanje je "uvjerenja", naglasio je Van Beurden.

“Ne možemo – i nećemo – stajati po strani. Naš je neposredni fokus sigurnost naših ljudi u Ukrajini i potpora našim ljudima u Rusiji", objasnio je šef Shella.

"U raspravi s vladama diljem svijeta razradit ćemo i detaljne implikacije po poslovanje, uključujući važnost sigurne opskrbe Europe i drugih tržišta energijom, u skladu s relevantnim sankcijama”, dodao je.

Shell je priopćio da je vrijednost njegovih projekata u sklopu partnerstva s Gazpromom oko tri milijarde dolara i da će gubici biti uvršeni u njegovu bilancu krajem godine.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss jutros je poimence spomenula Gazprom među tri milijuna ruskih tvrtki koje u sklopu novih sankcija Rusiji neće imati pristup financiranju u Britaniji.

To znači da će Gazprom u idućim godinama teško refinancirati svoje dugove, tumači dpa.

Shellov potez nadovezao se na objavu domaćeg konkurenta BP-a da će se odreći 25 milijardi dolara vrijednog 20-postotnog udjela u Rosneftu i i dva mjesta u upravnom odboru, podsjeća njemačka agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:10