PORUKA INVESTITORIMA

U analizi financijskog think thanka Carbon Tracker upozorava se da bi potražnja za fosilnim gorivima mogla početi opadati prije nego što projekti uistinu i krenu

Ilustracija

 John Worrall/Alamy/Alamy/Profimedia

Globalne cijene nafte popele su se na 90 dolara po barelu, što bi ulagače moglo dovesti u napast da ulože više novca u projekte vezane uz fosilna goriva. No to bi ujedno vjerojatno značilo i kraj nadama o ograničenju emisija ugljika, stoji u izvješću financijskog thinktanka Carbon Tracker.

Nedavni porast cijena moglo bi značiti da će investitori uvidjeti kratkoročnu vrijednost u sve više projekata povezanih s fosilnim gorivima.Ali jednako tako u analizi se upozorava da bi potražnja za fosilnim gorivima mogla početi opadati prije nego što ti projekti uistinu i krenu, što bi moglo kreirati "scenarij noćne more". ednako za investitore, kao i za klimatske aktiviste.

Potražnja za naftom i plinom snažno je porasla uslijed oporavka globalnog gospodarstva od pandemije. Takav rasplet doveo je i aktualne globalne krize opskrbe plinom i porasta cijena na tržištu energije.

Međunarodna cijena nafte popela se s najnižih vrijednosti. od oko 20 dolara po barelu u travnju 2020., na sedmogodišnji maksimum od 90 dolara po barelu u srijedu, a do kraja godine mogla bi doseći 100 dolara. U međuvremenu su cijene plina dosegle najviše brojke svih vremena na tržištima diljem Europe i Azije.

No malo je vjerojatno da će povećanje potrajati koliko će trebati da se isplate investicije u fosilna goriva,stoji u izvješću Carbon Trackera, jer vjeruju da će kombinacija brzog prelaska na električna vozila i obnovljive energiju umanjiti globalnu potražnju za naftom. Upravo zato, smatraju, ovo bi se moglo izroditi u situaciju gdje bi obje strane na kraju mogle izgubiti.

Mike Coffin, šef odjela za naftu i plin u Carbon Trackeru i koautor izvješća savjetovao je naftnim i plinskim tvrtkama i njihovim ulagačima da se "opru iskušenju" ulaganja u nove projekte fosilnih goriva na temelju trenutnih tržišnih cijena.

-Tvrtke bi mogle vidjeti visoke cijene plina kao ogromnu priliku za ulaganje u industriju fosilnih goriva. Međutim, čeka nas scenarij iz noćne more ako nastave investirati, jer ne vjerujemo da će cijena ostati ovako visoke- poručio je Axel Dalman, analitičar Carbon Trackera i glavni autor izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:07