GREENWASHING

istraživači tvrde kako "financijska analiza otkriva kontinuiranu ovisnost poslovnog modela o fosilnim gorivima, uz tek neznatnu potrošnju na čistu energiju."

Ilustracija

 Brandon Bell/Getty Images/Profimedia

Optužbe za greenwashing upućene na adresu velikih naftnih korporacija itekako su utemeljene, pokazuje najopsežnija studija o toj temi do sada, objavljena u časopisu PLOS One.

Istraživanje, objavljeno u recenziranom znanstvenom časopisu, ispitalo je zapise ExxonMobila, Chevrona, Shella i BP-a, koji su zajedno odgovorni za više od 10% globalnih emisija ugljika od 1965. Istraživači su analizirali podatke tijekom 12 godina do 2020. i zaključio da tvrdnje tvrtki nisu u skladu s njihovim radnjama.

Studija je otkrila nagli porast spominjanja pojmova "klima", "niski ugljik" i "tranzicija" u izvješćima posljednjih godina, posebno u slučaju Shella i BP-a, kao i povećanje obećanja o klimatskim strategijama. No konkretne akcije bile su rijetke, a istraživači su dodali i kako "financijska analiza otkriva kontinuiranu ovisnost poslovnog modela o fosilnim gorivima, uz tek neznatnu potrošnju na čistu energiju."

Ova studija otkrila je i kako je spominjanja ključnih riječi povezanih s klimom u godišnjim izvješćima naglo poraslo od 2009. do 2020. Na primjer, BP-ova upotreba "klimatskih promjena" porasla je s 22 na 326 spominjanja.

No u smislu strategije i djelovanja, istraživači su otkrili da “tvrtke više obećavaju prijelaz na čistu energiju i postavljaju ciljeve nego što uistinu poduzimaju konkretne akcije”.

Brojne prethodne studije pokazale su da već ima više rezervi nafte i plina i više planirane proizvodnje nego što bi ih se moglo spaliti, a da se pri tome zadrže međunarodno dogovorene temperature od 1,5C. U svibnju 2021. Međunarodna energetska agencija (IEA) rekla je da ne može doći do novog razvoja fosilnih goriva ako svijet želi dosegnuti neto nulu do 2050. godine.

-Dok ne dođe do vrlo konkretnog napretka, imamo sve razloge biti vrlo skeptični oko tvrdnji naftnih korporacija kako se kreću u zelenom smjeru. Kada bi se one uistinu udaljile od fosilnih goriva, očekivali bismo, na primjer, pad proizvodnje fosilnih goriva te prodaje i profita od fosilnih goriva. Ali nalazimo dokaze da se događa upravo obrnuto. Nedavna obećanja izgledaju vrlo lijepo i uzbuđuju mnoge ljude, ali ih moramo staviti u kontekst povijesti poslovanja tvrtke. To je kao da vrlo nestašan školarac kaže učitelju: 'Obećavam da ću sljedeći tjedan napraviti sve zadaće', ali učenik to nikada ne napravi- izjavio je profesor Gregory Trencher sa Sveučilišta Kyoto u Japanu.

Chevron i ExxonMobil debelo zaostaju u implementaciji klimatskih politika u usporedbi sa Shellom i BP-om, rekli su istraživači, ali čak i postupci europskih velikih poduzeća su potpuno u suprotnosti s njihovim obećanjima. Na primjer, BP i Shell obećali su smanjiti ulaganja u projekte ekstrakcije fosilnih goriva, ali su obje tvrtke posljednjih godina povećali svoje površine za nova istraživanja, tvrdi se u istraživanju.

Nadalje, analiza je pokazala da su Shell, BP i Chevron povećali količinu proizvodnje fosilnih goriva tijekom razdoblja kada je provedeno istraživanje. Niti jedna od tvrtki ne objavljuje izravno podatke o svojim ulaganjima u čistu energiju, ali informacije koje su dale Projektu za otkrivanje ugljika ukazuju na niske prosječne razine u rasponu od 0,2% ( ExxonMobil) do 2,3% ( BP) godišnjih kapitalnih izdataka Zasebna analiza IEA-e pokazuje da su ulaganja naftnih i plinskih tvrtki u čistu energiju iznosila tek oko 1% kapitalnih ulaganja u 2020.

Politika Europske unije na strani je zelenih politika i zagovara uporabu obnovljivih izvora energije. U okviru europskog zelenog plana, EU je europskim propisom o klimi postavio obvezujući cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. Za to je potrebno znatno sniženje trenutačnih razina emisija stakleničkih plinova u narednim desetljećima. Kao prijelazna faza prema klimatskoj neutralnosti EU je povećao svoje klimatske ambicije za 2030., obvezujući se na smanjenje emisija za najmanje 55 % do 2030.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:03