Premašili 300 milijuna

Zoom bilježi veliki skok broja korisnika: 'Poboljšavamo enkripciju'

AUTOR:

  • Marijan Brala

OBJAVLJENO:

23.4.2020. u 12:31

AUTOR:

  • Marijan Brala

OBJAVLJENO:

23.4.2020. u 12:31

This handout photo taken and released on April 14, 2020 by the Thai Royal Government shows Thailand's Prime Minister Prayut Chan-o-cha (R) in Bangkok taking part in a live video conference for the special Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit, that was being held in Hanoi, on the COVID-19 coronavirus pandemic. (Photo by Handout / ROYAL THAI GOVERNMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Ilustracija, održavanje videokonferencije

Zoom Video Communications izvijestio je o snažnom skoku broja korisnika od početka travnja, ističući da ažurira enkripciju na aplikaciji za videokonferencije kako bi otklonio bojazni za sigurnost podataka.

U protekla 22 dana aplikaciji je pristupilo 100 milijuna korisnika, čime je njihov ukupan broj premašio 300 milijuna, priopćila je tvrtka.

Skok je zabilježen unatoč kritikama korisnika i stručnjaka za kibernetičku sigurnost koji upozoravaju na bugove u kodovima i na činjenicu da komunikacija među pojedincima nije šifrirana.

Problemi uključuju „zoombombing“, upad nepozvanih gostiju na sastanke, zbog čega su neke tvrtke, škole i vlade prestale koristiti platformu.

Iz Zooma poručuju da su uveli nekoliko promjena u korisničkom sučelju, uključujući mogućnost zaštite lozinkom i veće kontrole 'domaćina' nad 'neposlušnim' sudionicima sastanka.

Uvažili su i kritiku na račun preusmjeravanja nekih podataka na kineske servere, ističući da administratori računa sada mogu sami birati u kojoj će regiji podatkovnih centara održati sastanak.

Zoom je najavio i da će za tjedan dana lansirati novu verziju aplikacije Zoom 5.0.