Nove kripto ideje

Želite postati suvlasnik solarne elektrane? To sada možete već za jedan dolar

Svi investitori su anonimni i zaštićeni, a to im omogućava i da izbjegnu birokratske zavrzlame
Solarni panel u Barstowu, Kalifornija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Zelena energetika više neće biti igralište samo velikih igrača, bogatih investitora. Svatko tko želi uložiti u ovaj sektor, uz pomoć Solar DAO, to može učiniti već za dolar. Parola je to pod kojom nastupa Solar DAO, blockchain tvrtka specijalizirana za obnovljive izvore energije.

- Mi smo prvi solarni biznis na svijetu temeljen na blockchainu. DAO znači decentralizirana autonomna organizacija, a našim investitorima omogućavamo da na jednostavan i siguran način postanu vlasnici solarnih panela diljem svijeta - objašnjava Anastasia Shcherbina, menadžerica za društvene mreže.

Dijeljenje profita

Budući da je prosječnom čovjeku teško ući u energetski biznis, a investicije moraju biti izdašne ako se želi ostvariti povrat uloženog, Solar DAO je osmislio “financijski alat” kojim bi solarna postrojenja financirala cijela zajednica.

Princip je uobičajen. Kao i u crowdfundingu, cijela zajednica ulaže sredstva, a zauzvrat im Solar DAO daje tokene svoje tvrtke. Prikupljeni novac se potom ulaže u podizanje solarnih postrojenja diljem svijeta i proizvedena energija se prodaje većim distributerima. Dio ostvarenog profita dijeli se među ulagačima, a dio se ulaže dalje u nova postrojenja.

- Glavni je motiv u pozadini tog projekta omogućiti svima da sudjeluju u globalnom razvoju obnovljivih izvora energije i da postanu vlasnici solarnih postrojenja neovisno o budžetu kojim raspolažu - ističe Shcherbina, dodajući da je to ujedno i način kojim svatko zabrinut za klimatsku situaciju u svijetu može dati svoj doprinos i, dakako, usput nešto i zaraditi.

Pametni ugovori

Prema njezinim riječima, nedavno su se priključili i inicijativi Climate Chain Coalition kojom bi se udružili svi ekološki osviješteni akteri kripto zajednice. Uz to, trenutačno rade na projektu solarnog postrojenja od 8 MW u Kazahstanu, a razmatraju i investicije u Izraelu, Portugalu i Ukrajini. No, njihov put nije bez prepreka. Prema priznanju Dmitrija Solodukhe, osnivača Solar DAO-a, zacrtane su planove često primorani mijenjati.

Projekti

- Proučavali smo više od 30 projekata kapaciteta od 500 kW do 10 MW u čak 15 zemalja i izabirali već pripremljene projekte. Na kraju smo ipak donijeli odluku da nećemo kupovati gotova postrojenja, nego implementirati vlastite projekte kako bismo ostvarili najveći mogući povrat uz najmanji rizik - otkrio je Solodukha.

Također, ističe, Solar DAO je dugoročni projekt jer će postupno podizati svoje kapacitete prodajom postojećih postrojenja i refinanciranjem gradnje novih s većim kapacitetom.

Kompleksni poslovni pothvat ipak olakšava blockchain tehnologija. Preko blockchaina ulagači imaju uvid u svaki aspekt poslovanja, a profit se uplaćuje automatski, preko pametnog ugovora. Na taj su način svi ulagači anonimni i zaštićeni, a to im omogućava i da se izbjegnu komplicirane birokratske zavrzlame kojima bi ulagači bili podvrgnuti da je tvrtka izašla na burzu tradicionalnim načinom.

“Drago nam je što smo uspjeli povezati pravnu regulativu i našu kripto ideju. Time smo postigli legalnu poslovnu strukturu kojom Solar DAO može biti ozbiljan projekt u obnovljivim izvorima energije”, napisao je Solodukha u srpnju u prvom godišnjem izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 16:57