Dežurni krivci

Zaboravite Teslu, naftni magnati trebaju se znatno više zabrinuti zbog nove kineske flote!

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

22.3.2019. u 10:34

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

22.3.2019. u 10:34

Thomas Peter / REUTERS

Ilustracija, električni autobus u Kini

Iako mnogi tvrde kako su kompanije poput Tesle, koje proizvode električne automobile, zaslužne za smanjenje potražnje za naftom, moćna industrija koja se bavi 'crnim zlatom' daleko bi se više trebala zabrinuti zbog jedne flote u - Kini!

Kako piše Bloomberg, potražnja za naftom kumulativno će do kraja ove godine pasti za čak 270.000 barela dnevno, odnosno oko 43 milijuna litara na dan, zbog flote električnih autobusa koji su u najvećoj mjeri proizvedeni u Kini. To je oko trećine količine nafte koju naftnoj industriji dnevno 'uštede' sva svjetska električna putnička vozila.

Naime, unatoč ubrzanom rastu proizvodnje električnih automobila, njihov utjecaj na tržište nafte i dalje je relativno malen. Da pojasnimo, zbog njihove veličine i puno veće upotrebe, autobusi troše puno više nafte. Primjerice, na svakih tisuću električnih autobusa na cesti uštedi se čak 500 barela ili 80.000 litara nafte, odnosno potražnja za njom je utoliko manja. Usporedbe radi, tisuću električnih automobila smanjuje dnevnu potražnju za naftom za samo 15 barela, što je oko 2.385 litara.

Ipak, tržište električnih vozila i njegov utjecaj na potrošnju nafte samo će rasti. Prema Bloombergovim projekcijama, do 2040. električna bi vozila mogla smanjiti potrošnju nafte za čak 6,4 milijuna barela dnevno, dok će poboljšanje učinkovitosti goriva izbrisati potražnju za dodatnih 7,5 milijuna barela nafte na dan.