Dugačak 100 kilometara

Za izgradnju najduljeg podmorskog željezničkog tunela u Europi najviše novca dali - Kinezi

Ovaj tunel ujedno je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Europi
 Screenshot / YouTube

Za izgradnju najduljeg svjetskog podmorskog željezničkog tunela, koji će spajati glavne gradove Finske i Estonije, prikupljeno je 15 milijardi eura.

Tako najveći dio investicija dolazi iz privatnog sektora, a najveći investitor upravo je kineska Touchstone Capital grupa. Uz to, Vlade dvaju država obećale su kako će za realizaciju ovog projekta pokušati povući jedan dio financijskih sredstava iz Europske unije kako bi smanjili dio privatnih investicija, a detalji oko financiranja i izgradnje podmorskog željezničkog tunela trebali bi biti finalizirani kroz šest mjeseci, piše Bloomberg.

Planirani tunel koji je ujedno jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Europi bit će dugačak 100 kilometara, a spajat će zračne luke Helsinkija i Tallinna. Uz izgradnju same željeznice, bit će izgrađen i jedan umjetni otok, potvrdio je glavni projektant Peter Vesterbacka.

No, iako izgradnja tunela još nije ni započela, karte za vožnju ovim vlakom već su u prosincu prošle godine puštene u prodaju. Tako je cijena jednosmjerne karte iznosi 50 eura, dok se godišnje karte prodaju za tisuću eura, piše rt.com.

Prema procjenama, sa izgradnjom bi se trebalo započeti 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:00