Sentinel Marine Solution

Vodnjanska IT tvrtka tržišni lider u razvijanju tehnologija za koncept pametnih brodova

Jedan od prvih Sentinelovih klijenata bio je Jack Šurija, pionir čarterske industrije na našem dijelu Jadrana
Sentinel Marine Solution, Pedro Damian Kostelec, glavni za softver, Marko Pihlar (CEO), Herman Matić, voditelj razvooja hardvera
 Sentinel Marine Solution

Vodnjanska softverska tvrtka Sentinel Marine Solution potpisala je ugovor s grupacijom Hanse, kojim je ušla je u segment proizvodnje originalne opreme (tzv. OEM) te si time otvorila vrata serijske proizvodnje za brodograditelje.

Sentinel Marine Solution, osim u Vodnjanu, ima urede u Zagrebu i Ljubljani, u kojoj je i njezin proizvodni pogon. Šesnaest zaposlenika koji tamo rade usredotočeno je na razvoj, potpomognut ulaganjem venture capital fonda South Central Ventures od milijun eura te kapitalom još nekoliko partnera.

Suradnja

- Nakon pet godina razvoja prepoznali su nas i najveći svjetski igrači poput grupacije Hanse, drugog po veličini proizvođača jahti i motornih brodova u svijetu. Svaki njihov brod imat će Sentinelov sustav i bit će na Sentinelovoj platformi. Osim s njima, surađujemo s brendovima Fjord, Sealine, Privilege, Dehler, Moody... Našim se sustavom koristi i Beneteau First te mnogi poznati brodograditelji od Australije do Amerike. Sentinel uspješno integrira i partnerske tehnologije poput električnih motora Torqeedo ili CZone najpoznatijeg svjetskog digital switching i monitoring providera. Čak je i veliki Garmin Marine odabrao Sentinel za vlastitu gamu proizvoda kao telematičko rješenje za poslovne klijente, brodograditelje. Ovo što radimo s brodogradilištima dugotrajan je proces, a rezultati suradnje s velikim svjetskim imenima sada postaju vidljivi. Razvili smo se u samostalnu tvrtku, koja dobro kotira i posluje - pojašnjava Draško Andrić prodajni i razvojni voditelj tvrtke.

Počeci

Sentinel Marine Solution pokrenut je kao slovensko-hrvatski startup. U početku kao model osnovnog praćenja stanja svih brodskih uređaja i opskrbljivač brodskim internetom za privatne korisnike i čarterske flote. U samo nekoliko godina Sentinel je postao tržišni lider u razvijanju tehnologija za pametne brodove. Jedan od prvih Sentinelovih klijenata bio je Jack Šurija, pionir čarterske industrije na našem dijelu Jadrana, koji je podržao u ranoj fazi razvoja.

- Uz Šuriju, prvi korisnici bili su upravo pioniri čarterske industrije u Hrvatskoj poput Ivice Buble, vlasnika Dalmatia chartera iz Trogira. Sentinel Boat monitor je ustvari gateway koji prikuplja sve podatke o svim instrumentima na brodu koji su spojeni u mrežu NMEA 2000. Svi ti instrumenti nama su potpuno čitljivi, uključujući i samostojeće uređaje poput generatora, hladnjaka i svih ostalih uređaja koji zahtijevaju održavanje. Očitano stanje komunicira s našim glavnim gatewayom, nakon čega se šalju eventualna upozorenja vlasniku broda ili nekome tko ga održava. To je standard koji se postavlja kao budućnost cjelokupne nautike. Sad su nam u fokusu proizvođači brodova. Riječ je o platformi koja omogućava komunikaciju svih brodskih uređaja i broda, odnosno njegova korisnika u svrhu boljeg iskustva plovidbe i jednostavnijeg i jeftinijeg održavanja plovila. Zbog potpune kontrole vlastitog sustava, imamo vlastitu proizvodnju hardvera i softvera, što nam je velika prednost, ali je i nužno želite li raditi sa sektorom Tier 1 - kaže Andrić.

in house rješenje Sentinel Marine Solution danas je, prema Andrićevim riječima, predvodnik tržišta povezane tehnologije za plovila. Razvija i proizvodi softver i hardver za praćenje i daljinsko upravljanje modernim brodskim sustavima, s mobilnom i web aplikacijom.

- Usluga je u potpunosti in house radinost, što znači da je svaki aspekt razvijen u Sentinelu. To nam omogućuje stabilnost i sustav neovisan o vanjskom, partnerskom razvoju. Sentinelova prednost i snaga je u činjenici da se može spojiti na sve brodske sustave i komunicirati s gotovo svim instrumentima na brodu, očitati ih i razumjeti što se sve događa na brodu kada na njemu nitko ne boravi - pojašnjava Andrić, koji otkriva kako Sentinel priprema sustav upozoravanja na potencijalnu oluju, koji će uskoro ponuditi tržištu. Takvim se sustavom unapređuje komunikacija s nautičarima radi prevencije opasnih situacija. Svrha programa je pokazati kako sigurnosni uređaji i sustavi pomoći na moru funkcioniraju u praksi u situacijama koje se rijetko događaju.

Prednost

U posljednjih četiri do pet godina Sentinel je, prema riječima njegovih menadžera, postao vodeći provider usluga praćenja na Jadranu, ali i u svijetu. Naglašavaju da danas više nije problem imati aplikaciju te tako ostvariti komunikaciju s brodom ili nekim brodskim sustavom ili instrumentom. Veći je izazov ne imati pet, šest aplikacija za jedan omanji brod, nego jednu aplikaciju koja je dovoljno snažna da obuhvati sve brodske sustave i sam brod. Korisnici usluga sada u startu postavljaju uvjet da ih se ne opterećuje s još jednom aplikacijom.

- Naša je prednost što smo izgradili izuzetno stabilan sustav i, posljedično, veliku bazu klijenata. Sva sredstva ulažemo u razvoj i u dugoročno osiguravanje stabilnosti tvrtke kako bismo stvorili preduvjete da u duljem razdoblju imamo generički, prirodan rast. Infrastruktura postaje sve kompliciranija, troškovi sve veći te je neophodan stalan tim koji održava sustav, ali i konstantno razvija nove značajke - kaže Andrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:12