Novi oblik putovanja

Video: Njemački startup planira lansirati električni leteći taksi do 2025.

Korisnici će prijevoz moći naručuju putem mobilne aplikacije, a usluga će biti nešto skuplja od klasičnih taksija
Daniel Wiegand, Sebastian Born, Matthias Meiner i Patrick Nathen
 Profimedia, Ferrari

Njemačka kompanija Lilium sa sjedištem u Münchenu predstavila je prototip letećeg taksija s pet sjedišta. Lilium Jet, koji je ranije ovog mjeseca napravio svoj prvi let, dio je leteće taksi službe za koju kompanija tvrdi da će biti potpuno operativna u raznim gradovima širom svijeta do 2025. godine.

- Danas smo napravili ogroman korak prema zračnoj mobilnosti. Naš san je svijet u kojem svatko može letjeti gdje god želi i kad god poželi - kazao je suosnivač i izvršni direktor Liliuma, Daniel Wiegand.

Korisnici će prijevoz moći naručuju putem mobilne aplikacije, a usluga ne bi trebala koštala mnogo više od vožnje konvencionalnim taksijem.

Pogonski sustav ove letjelice sastoji se od 36 električnih jet motora. Letjelica uzlijeće poput drona, a potom koristi krila poput zrakoplova, što omogućuje let brzinom većom od 300 km/h korištenjem samo 10 posto ukupne snage koja iznosi 2000 konjskih snaga. Jednim punjenjem u sat vremena može prijeći 300 kilometara, piše CNN.

Letjelica će imati mogućnost autonomnog leta, ali iz kompanije poručuju kako će unatoč tomu svako vozilo imati 'taksista' koji će biti odgovoran za sigurnost putnika.

Inače, cijeli projekt još uvijek čeka odobrenje Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) i potom će ga zatražiti i od američke FAA.

No, u ostvarenju tog sna, njemačka tvrtka morat će moći konkurirati nekim vrlo jakim kompanijama, uključujući i Uber. Uber naime kreće u suradnju s NASA-om kako bi zajedničkim naporima pokrenuli leteću taksi službu do 2023. godine. Tu su i druge velike tvrtke koje rade na letećim automobilima, poput Boeinga ili Rolls Roycea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:28