Volocopter

Uskoro dolazi prvi leteći taksi na svijetu: 'Ovo neće biti samo usluga za bogataše'

Ovo neće biti samo usluga za bogate, cijena vožnje bit će nešto viša od one običnih taksija
Volocopter
 Profimedia, Ferrari

Autonomni zračni taksi Volocopter bit će pušten u promet već iduće godine, najavili su iz kompanije.

Tako bi se ova usluga istoimene njemačke tvrtke već od kraja iduće godine mogla naći u Dubaiju, Singapuru, ali i većim Njemačkim gradovima. Usluga radi na principu Ubera, što znači da putnik vrlo jednostavno putem aplikacije na mobitelu može naručiti željeni prijevoz, piše CNN.

- Nećemo čekati 10 godina da uvedemo ovu uslugu. Revolucionarizirat ćemo sustav prijevoza putnika - izjavio je Nico Rosberg, vlasnik kompanije i bivši svjetski prvak s Mercedesom u svjetskom prvenstvu Formule 1.

Riječ je zapravo o bespilotnoj letjelici koja je nalik helikopteru te ima 18 propelera i dva sjedišta, a pokreće ga hibridni motor. To joj omogućava da vrijeme letenja bude oko 30 minuta prosječnom brzinom od 50 kilometara na sat, dok je maksimalna brzina 100 kilometara na sat. Letjelica je visoka dva metra, a promjer rotora s propelerima iznosi 7 metara.

- Ovo neće biti usluga samo za bogate, cijena vožnje bit će nešto viša od one običnih taksija - dodao je Rosberg.

Osim njemačke kompanije, svoju verziju zračnog taksija pokreće i Uber, koji s testnom vožnjom kreće 2020. godine, dok će cijela usluga putnicima u Dallasu, Texasu, Los Angelesu i New Yorku biti dostupna tek od 2023. godine, Izvan SAD-a njihov zračni taksi za sada će prometovati jedino u Melbourneu, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:32