Izdržljivost

VIDEO: Musk se osramotio na predstavljaju najnovijeg vozila: 'Nema veze, popravit ćemo to'

Nakon što je dizajner bacio metalnu lopticu u prozor, staklo na vozačkim vratima je napuklo. “O, j***ni Bože!”
Elon Musk na predstavljanju Cybertrucka
 Robert Hanashiro-USA TODAY via I

Tesla Motors predstavio je u četvrtak navečer svoj najnovji model električnog vozila - futuristički “Cybertruck” - kojim je čelnik tvrtke Elon Musk odlučio napasti tržište kamioneta u SAD-u. Teslin Cybertruck šokirao je publiku svojim neobičnim dizajnom, ali i samog Muska kada je demonstracija izdržljivosti završila s razbijenim prozorima.

Blade Runner

Teslin kamionet izgleda kao da je izišao iz “Blade Runnera” - zbog oštrih uglova i ravnih linija vozilo izgleda onako kako su dizajneri filmskih rekvizita zamišljali vozila budućnosti u 80-im godinama prošlog stoljeća. Djelomično je inspiriran DeLorianom iz “Povratka u budućnost”, a djelomice Lotus Espiritom koji se pretvarao u podmornicu u Bondovu filmu “Špijun koji me je volio”.

Neki su se ljudi u publici pitali je li riječ o nekoj šali i čekali da predstavi pravo vozilo prije nego što su shvatili da je Musk ozbiljan. Nakon prezentacije internet je bio prepun parodija i ismijavanja na račun dizajna, no Tesli se ne može poreći da Cybertruck izgleda drugačije od svih ostalih kamioneta.

U najboljoj maniri Appleovih prezentacija iz ere Stevea Jobsa, Musk je krenuo s impresivnim činjenicama, brojkama i demonstracijama. Cybertruck je izrađen od nehrđajućeg čelika. Može pobijediti najprodavaniji američki kamionet Ford F150 u potezanju užeta. Može pobijediti Porsche 911 u utrci na 402 metra. Otporan je na 9-milimetarske metke.

Glavni dizajner Tesle, Franz von Holzhausen, potom je uzeo veliki čekić i počeo udarati po kamionetu kako bi demonstrirao njegovu izdržljivost. Snažni udarci nisu ostavili nikakav trag na vozilu, no kada su htjeli pokazati izdržljivost stakala, von Holzuhausen i Musk bili su neugodno iznenađeni.

Postprodukcija

Nakon što je dizajner bacio metalnu lopticu u prozor, staklo na vozačkim vratima je napuklo. “O, j***ni Bože!”, rekao je Musk. “Možda je to bilo malo prejako”. Von Holzhausen je predložio da pokuša baciti metalnu lopticu u prozor na stražnjim vratima, no i njega je uspio razbiti. “Nije prošlo kroz staklo, to je pozitivna strana”, rekao je Musk i pokušao se našaliti.

“Nema veze, popravit ćemo to u postprodukciji.” Na kraju je ipak popravio dojam još jednim imitiranjem Jobsa, kada je rekao “još samo jedno” i potom na pozornicu dovezao četverokotač koji se uspeo po rampi ugrađenoj u stražnja vrata Cybertrucka i savršeno stao u tovarni prostor.

Prema pisanju Forbesa, Teslina cijena dionica pala je za 6 posto, nakon nesretne prezentacije, čime se Muskovo bogatstvo u jednom danu srozalo za 768 milijuna dolara.

Teslin Cybertruck trebao bi početi silaziti s proizvodnih traka u 2021. godini, a tvrtka već prima rezervacije. Dolazit će u tri verzije, s jednim, dva ili tri elektromotora, a cijena će se kretati između 40 i 70 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:35