Student DIGI Award

VIDEO Idu u srednju školu, a već surađuju s Infobipom: 'Ovo je aplikacija za gimnazijalce'

Imali smo primjedbu da je pretraga bila spora, pa smo ju ubrzali, kaže Toni Borina
Profesor i mentor Nikola Vujačić, Toni Borina i Damir Numić-Meša, inovatori i maturanti Gimnazije Pula osmislili aplikaciju "Škola na dlanu"
 Marijana Banko / CROPIX

Iza naziva T\’n\’D Web krije se mladi matematički i informatički dvojac - Toni Borina i Damir Numić-Meša. Ova dva odlična maturanta 4. razreda matematičkog smjera Gimnazije Pula svojim su projektom olakšali rad svojih profesora, ali i kolega u školi.

Zajedničkim radom uz mentorstvo profesora Nikole Vujačića u samo dva mjeseca izradili su web aplikaciju u sklopu projekta “Škola na dlanu”, koja je već zaživjela među pulskim gimnazijalcima. Tek je mjesec dana “u igri”, a već je naveliko koriste profesori i svi učenici škole jer im na vrlo jednostavan način daje potrebne informacije o školskom rasporedu i slobodnim učionicama. Pomoću nje se može izraditi i suglasnost, a putem SMS poruka izvijestiti o svemu bitnom što se događa u školi.

Obavijesti o izostanku

- ‘Škola na dlanu’ je projekt koji se sastoji od četiri web stranice koje olakšavaju učenicima i profesorima svakodnevicu u školi, to su Generator suglasnosti, Interaktivni školski raspored, SMS obavijesti i Pretraživanje enciklopedija. Dakle, pomoću aplikacije se mogu izraditi suglasnosti za redovnu nastavu, za izvanškolsku ili izvannastavnu aktivnost. Tu je i interaktivni školski raspored pomoću kojeg se može pretražiti raspored po profesorima, učionicama, razredima i predmetima, a možete odabrati i pretragu rasporeda po slobodnim učionicama za održavanje nekog predavanja ili izvanredne nastave - objašnjava nam Damir.

Kaže da su u suradnji s tehnološkim divom iz Vodnjana Infobipom izradili i sustav slanja SMS obavijesti, koji omogućava jednostavno slanje poruka učenicima.

Pula, 050320.
Aplikacija ucenika pulske gimnazije.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX
Aplikacija "Škola na dlanu"

- Taj sustav mogu, primjerice, koristiti ravnatelj ili tajništvo da bi obavijestili učenike o izostanku nekog profesora i održavanju predavanja ili sličnoga, što učenici ne bi mogli saznati na drugi način. Ujedno, tu je i četvrta web stranica unutar aplikacije, a to je Pretraživanje enciklopedija izražena putem Google Custom Search platforme, koja omogućuje pretraživanje unaprijed određenih pojmova, odnosno stranica. Zasad smo uredili da to budu enciklopedija i Leksikografski zavod Miroslava Krleže. Dakle, pojmovi se mogu pretraživati samo preko te stranice i na taj se način prikazuju provjereni rezultati - kazao nam je Damir.

Aplikacija je dostupna na internetu pod www.školanadlanu.hr, a može se i skinuti na zaslon mobitela. Razmišlja se i o tome da se uvrsti u Google play trgovinu.

Toni nam objašnjava da su do ove ideje došli jer je njihova škola velika i često se događa da učenici izgube dosta vremena da bi, primjerice, pronašli nekog od profesora koji im treba.

- Često su se događale i zabune oko zamjena profesora pa ne bismo znali hoće li zamjene biti i tko će nam držati nastavu - priča nam Toni, koji od početka gimnazijskih dana surađuje s Damirom.

Pula, 050320.
Aplikacija ucenika pulske gimnazije.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX
Profesor i mentor Nikola Vujačić, Toni Borina i Damir Numić-Meša

Aplikacija se koristi od 7. veljače, a u izradu su krenuli oko Nove godine. Doduše, učenje programskih jezika za izradu projekta trajalo je puno duže.

- Trebala su nam dva mjeseca da dovršimo projekt, a samo učenje programskih jezika odvijalo se u sklopu radionice koja je trajala godinu dana i koju je provodila Zajednica tehničke kulture Istarske županije. Proces učenja programskih jezika je bio dug, zapravo konstantno učiš jer nikada ne možeš znati sve, a onda kreneš lagano raditi. Na aplikaciji smo zaista radili svaki dan - priča nam dalje maturant Damir.

Kažu nam da su je testirali na svojim kolegama, ali i da je stalno poboljšavanju i unapređuju, kako dobiju koji prijedlog.

- Aplikacije uvijek treba poboljšati. Primjerice, imali smo primjedbu da je pretraga bila spora, pa smo ju ubrzali - ističe Toni.

Inače, aplikacija je, nakon što je razvijena, prijavljena na županijsko natjecanje iz informatike i razvoja softvera, na kojem je skupila 95 posto bodova i osvojila prvo mjesto, da bi kasnije bila prijavljena na državno natjecanje, gdje je projekt ocijenjen sa 61,5 posto bodova. No, mladim informatičkim kreativcima koji bi nakon srednje škole htjeli upisati zagrebački FER nije ovo prvi ovakav projekt. Tijekom prošle školske godine okušali su se u programiranju još jedne platforme koja pomaže školi.

Pula, 050320.
Aplikacija ucenika pulske gimnazije.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX
Aplikacija "Škola na dlanu"

osam ikona - U prvom projektu koji smo radili bili smo u sklopu većeg tima od osmero učenika. Rezultat tog projekta može se vidjeti na ulazu u našu školu, kod info punkta. On ima osam ikona koje omogućuju jednostavno obavještavanje i prikaz trenutnih informacija o školskim aktivnostima, raspredu i drugim stvarima. To je nešto slično poput ove aplikacije - kaže nam Damir.

Zanimljiva je bila i suradnja s Infobipom, do koje je došlo budući da tamo rade i neki bivši pulski gimnazijalci.

- Nama je trebala oprema i tako smo počeli surađivati s Infobipom. Primjerice, kupili su nam računala za knjižnicu te su nam donirali dio stare opreme. Tada smo odlučili da bi bilo dobro da učenici vide kako se radi u toj tvrtki. I tako je sve krenulo. Zatim se to proširilo i na druge škole, ali mi smo bili u tome pioniri - kaže nam mentor Vujačić.

Pula, 050320.
Aplikacija ucenika pulske gimnazije.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko matematičkog smjera / CROPIX
Novinarka Barbara Ban, Toni Borina i Damir Numić-Meša, inovatori i maturanti Gimnazije Pula

Sada je Damiru i Toniju cilj dodatno promovirati “Školu na dlanu” te ju nadograditi mogućnošću rezervacije prostorije iza knjižnice i svečane dvorane. Isto tako, dodat će i aplikaciju za popisivanje školske opreme. No, tu neće stati. Najveća im je želja da se aplikacija “Škola na dlanu” počne primjenjivati i u drugim školama nakon što zaživi među pulskim gimnazijalcima.

Pula, 050320.
Aplikacija ucenika pulske gimnazije.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX
Aplikacija "Škola na dlanu"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:18