Prodaju drugima pamet

Uspješna hrvatska IT tvrtka certificirala svoj model za analitiku u skladištima podataka

Dražen Oreščanin
 Privatni album

Zagrebačka tvrtka Poslovna inteligencija certificirala je svoj model skladišta podataka za komunikacijske operatore, a kako naglašava predsjednik uprave i suosnivač Dražen Oreščanin, prvi su na hrvatskom tržištu s TM Forum certifikacijom, koji izdaje udruženje s više od 850 tvrtki članica iz 180 zemalja.

Oreščanin naglašava kako postoji velika potražnja za analitičkim rješenjima u komunikacijskoj i medijskoj industriji, a njihov model PI Telco DWH je temelj za izgradnju različitih analitičkih platformi te primjenjiv za fiksne i mobilne telekomunikacijske operatere. Uz tradicionalne zahtjeve poslovne inteligencije, on pokriva i regulatorne zahtjeve, uključujući GDPR, te zahtjeve analitike velikih podataka. Dosad ima, objavili su u priopćenju, više od 15 referentnih implementacija za operatere u Europi, Aziji i Africi.

„TM Forum je organizacija koja postavlja standarde u telekomunikacijskoj industriji te certifikacija znači da je model u skladu s definiranim standardima. Više od 85 posto operatera tvrdi da taj certifikat ima velik utjecaj na njihovu odluku o kupnji određenog proizvoda, pa očekujemo da će to imati vrlo pozitivan utjecaj na našu prodaju“, kaže Oreščanin.

Operateri, kada žele implementirati analitički sustav ili skladište podataka, to mogu napraviti na dva načina, objašnjava Oreščanin: ili da krenu s analizom i dizajnom od početka, od prazne ploče, ili da koriste standardni industrijski analitički model podataka, kao što je model Poslovne inteligencije. „Takav model sadrži stotine definiranih i opisanih tablica (entiteta) i veza među njima, grupiranih u subjektna područja prema poslovnim zahtjevima – korisnik, proizvod, korištenje usluga, prihodi i mnoga druga. Model sadrži veliku količinu poslovnog znanja i intelektualnog vlasništva, a operateru omogućava implementaciju sustava prema industrijskim standardima i najboljim praksama, uz minimizaciju potrebnog vremena i resursa te rizika“, kaže Oreščanin.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegova ukupna vrijednost je oko 640 tisuća kuna, a Poslovna inteligencija se predstavlja kao vodeća tvrtka za implementaciju analitičkih sustava i strateški ICT konzalting u jugoistočnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:49