Crowdinvesting

U Greypove digitalne tokene najviše ulažu Hrvati, a slijede i Nijemci

Burza na Malti mogla bi postati prva klasična burza koja će u svoje trgovanje uvrstiti i tokene
Predstavljanje novog Greypa u HDLU-u
 Marko Todorov / CROPIX

Greyp Bikes, tvrtka Mate Rimca, prikupila je jučer do kraja dana investicije zainteresiranih ulagača u iznosu koji premašuje milijun eura. Trenutno imaju više od 2000 investitora koji su se predbilježili za privatnu prodaju, a taj broj raste iz minute u minutu raste, kažu u kompaniji. Najviše investitora, gotovo 40 posto dolazi iz Hrvatske, 30 posto ih je iz Njemačke, a ostatak iz drugih europskih zemalja.

Javna ponuda

Nakon što je Rimčeva tvrtka za proizvodnju električnih bicikala u ponedjeljak pokrenula javnu ponudu digitalnih tokena preko njemačke platforme Neufund, u kojoj može sudjelovati bilo tko s minimalnim ulaganjem od 100 eura, sve su glasnije priče da je Greyp, zapravo, prva tvrtka u svijetu koja je pokrenula reguliranu prodaju dionica, odnosno udjela u kompaniji putem blockchain tehnologije, zaobilazeći listanje na burzi.

Ponuda digitalnih tokena u kriptosvijetu nije nova pojava. Putem inicijalne ponude “kovanica” (Initial Coin Offering, skraćeno ICO), svojevrsne crowdfunding kampanje preko blockchaina koja je vrhunac popularnosti imala lani, brojni su startupi prikupili milijunske investicije. Tako je, primjerice, naš startup Tolar lani putem ICO-a prikupio osam milijuna dolara. Međutim, neregulirano i anonimno ulaganje kriptoentuzijasta u ICO projekte privuklo je i brojne prevarante željne brze zarade. Bio je to znak da je model potrebno mijenjati.

Equity Token Offering (ETO), novi model crowdinvestinga koji je prvi u Hrvatskoj, ali i u svijetu, primijenio Rimac, a koji predstavlja korak naprijed, razlikuje se od ICO-a po tome što investitori stupaju u pravni odnos s izdavateljem udjela, a samim time ne mogu biti anonimni. Uz to, određivanje vrijednosti dionice, odnosno tokena nije proizvoljno kao što je to u slučaju ICO-a, nego je određeno na temelju valuacije tvrtke (kao u klasičnoj javnoj ponudi dionica). Budući da se vrijednost Greypa procjenjuje na 45 milijuna eura, vrijednost je jedne dionice 161.870 eura, a milijun tokena čini jednu dionicu.

Dividenda

Također, platforma Neufund, koja je tokenizirala udjele u Rimčevoj tvrtki, nedavno je dobila odobrenje za svoje aktivnosti od regulatorne agencije u Lihtenštajnu, Financial Monetary Authorityja. To znači da je investiranje preko Neufunda moguće u eurima, ali i u kriptovaluti ether, u kojoj će se ujedno isplaćivati dividenda ulagačima u Greyp. Iako iz Greypa kažu da u ovom trenutku trgovanje tokenima nije moguće, Neufund je na svojoj web stranici najavio partnerstva s poznatim kriptoburzama Binance, BitBay i Blocktrade, ali s burzom na Malti za koju se od lani govori da bi mogla postati prva klasična burza koja će u svoje trgovanje uvrstiti i tokene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55