Veliki Brat te gleda!

Tvrtke masovno kupuju softvere za nadzor kako bi pratile rad zaposlenika od kuće

I dok jedni vode osmosatnu videokonferenciju, drugi poslodavci povukli su i radikalnije mjere
Biometrijsko skeniranje oka, ilustracija
 BILDAGENTUR-ONLINE / Profimedia, Sciencephoto RM

- Pratimo svaki vaš korak, znamo što pretražujete i koliko radite. Zato, ne zabušavajte nego se vratite na posao – riječi su to vodstva kompanije Axos Financial koji su počeli nadzirati rad svojih djelatnika.

Naime, sve veći broj zaposlenika diljem svijeta svoje klasične uredske prostore zbog krize koronavirusa zamijenili su kućnim uredima čime su po prvi put otkrili pozitivne, ali i negativne strane ovakvog načina života. I dok su se jedni brzo prilagodili novonastaloj situaciji te nisu promijenili svoje dnevne rutine, drugi su ovu situaciju iskoristili za 'produljeni godišnji odmor'. Kako bi tome stali na kraj i kako bi svoje zaposlenike ipak vratili u standardni radni proces neki poslodavci odlučili su se na osmosatnu videokonferenciju putem koje nadziru svoje djelatnike, dok su drugi povukli i radikalnije mjere te su počeli u sve većoj mjeri kupovati softvere za nadzor.

- Poslodavci su doslovno poludjeli za softverom. I dok svojim zaposlenicima žele omogućiti rad od kuće, toliko se i trude da osiguraju radni standard – komentirao je za Los Angeles Times, Brad Miller, izvršni direktor InterGuard kompanije koja se bavi proizvodnjom softvera za nadzor.

Miller objašnjava kako najčešće takvi sustavi mogu pratiti korake korisnik na monitoru i aktivnost na internet pregledniku. Osim toga, neki od njih imaju funkciju automatskog paljenja kamere i mikrofona ili pak nadzira aktivnosti na tipkovnici. Točnije, poslodavcu svakih deset minuta dostavljaju snimku pokreta korisnika na tipkovnici kao i cijelom računalu.

I dok veliki broj poslodavaca ne vidi ništa sporno u ovakvom načinu nadzora djelatnika, stručnjaci upozoravaju kako takav oblik kontrole može za sobom povući i negativne posljedice, pogotovo u slučajevima kada sustavi nadzora ostanu aktivni i nakon radnog vremena.

- Neki zaposlenici žale se na to da su ih poslodavci tražili da softvere ostave upaljene i van radnog vremena uz obrazloženje da je to zbog lakšeg funkcioniranja radnih operacija – objasnio je Alison Green, osnivač savjetodavne kuće 'Pitaj menadžera'.

Dok su takve stvari i takav nadzor već godinama provodi u uredima i na poslovnim računalima, sada kada su zaposlenici kući, a često rade i na privatnim računalima, sigurno je da nisu oduševljeni takvim načinom praćenja njihovih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:58