Hrabrost se isplati

Tvorac poznatog anti-malware softvera: 'Svoj milijunski posao skrivao sam i od mame'

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

25.7.2019. u 10:59

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

25.7.2019. u 10:59

July 9, 2014 - San Jose, Calif, USA - Marcin Kleczynski, founder and CEO of Malwarebytes, is photographed in the product support department of his company in San Jose, Calif. on July 9, 2014. Seated at right is Oscar Rubio., Image: 199669280, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press
Profimedia, Zuma Press

Marcin Kleczynski, osnivač i glavni direktor Malwarebytesa

Kada je 2008. godina razvijao svoj softver njegovi profesori strahovali su da se upustio u sumnjive poslove.

Danas, 11 godina kasnije, njegov softver koriste milijuni ljudi diljem svijeta, dok kompanija broji više od 500 zaposlenih i ostvaruje godišnji promet veći od 126 milijardi dolara, piše BBC.

- Mami sam sve priznao tek kada se cijelo poslovanje zahuktalo. Poludjela je kad sam joj prvo rekao da ne želim ići na fakultet, a zamislite samo da samo joj uz to još rekao da se putem interneta družim s 35-godišnjim čovjekom s kojim ulazim u biznis. Totalno bi poludjela – prisjeća se Marcin Kleczynski, glavni direktor i osnivač antivirusne softverske kompanije Malwarebytes.

Njegova opsjednutost kompjutorima započela je u tinejdžerskoj dobi kada je igrajući video igru pokupio virus. U tom je trenutku putem foruma i knjiga za 'početnike' pokušavao naučiti sve o virusima i bagovima, od kud se i rodila ljubav prema današnjoj struci.

- Bilo mi je jasno koliko je moj program postao popularan kada sam jednog dana primio poruku od fakulteta u kojoj je pisalo da sam izbačen. Znao sam da nešto nije u redu. Obratio sam se informatičkom odsjeku, a oni su ne znajući tko sam ja, krenuli problem rješavati uz pomoć mog softvera – dodaje.

 

Inače, Malwarebytes je anti-malware softver dostupan na 30 različitih jezika. Namijenjen je Microsoft, MacOS, Android i iOS sustavima, a obavlja funkciju analizira, pronalazi i uklanja 'štetne softvere' koji na računalo mogu doći u obliku računarskih virusa, špijunskih, ucjenjivačkih i oglašivačkih softvera ili neki drugih zlonamjernih programa.