Nadogradnja Sojuza

Trošak turističkog izleta na Mjesec Rusi procjenjuju na 400 milijuna dolara

Nekoliko putnika već se prijavilo i spremni su platiti "putnu kartu" od 120 milijuna dolara
Ilustracija
 Profimedia, UPI

Trošak nadogradnje svemirskog broda modela "Sojuz" za letove na Mjesec preliminarno se procjenjuje na 400 milijuna dolara, izjavio je izvršni direktor ruske svemirske agencija Rosskosmos Dmitrij Rogozin, a prenosi agencija Ria.

Taj iznos uključuje gradnju broda i organizaciju misije, a prema ruskim računicama ulaganje bi se moglo isplatiti budući da se još 2017. godine nekoliko potencijalnih putnika prijavilo i da su za "izlet do Mjeseca" spremni platiti "putnu kartu" od 120 milijuna dolara.

"Sojuz je izvorno konstruiran za istraživanje Mjeseca. Ima potencijal povećanja svoje toplinske zaštite i zaštitu od zračenje. Ako je tako, a tako je, sada razmatramo upotrebu ove letjelice za letove oko Mjeseca, uključujući i komercijalno", rekao je Rogozin.

Prema njegovim riječima, cijena "turističkog leta" oko Mjeseca u Sojuzu bit će veća nego kad leti do međunarodne svemirske postaje (ISS). Tako će se projekt vrlo brzo isplatiti, kazao je Rogozin.

Rogozin je također objasnio kako će izgledati turistički letovi: svemirski turisti će Sojuzom prvo otputovati do ISS-a gdje će očekivati dolazak jedinica za ubrzavanje na raketi Angara, uz pomoć kojih će Sojuzom stići do Mjeseca, nakon čega slijedi povratak na Zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:45