Prilika za ucjenjivanje?

Tinder dolazi pod kontrolu ruskih vlasti: 'Bit će to izvrstan izvor za kompromat'

Tinder je potvrdio da se nalazi u spomenutom registru, ali tvrdi da do sada nije proslijedio ničije podatke
 Mike Blake / REUTERS

Aplikacija za upoznavanje Tinder mogla bi u Rusiji postati jedna od prvih velikih online-platformi koja će biti obvezna surađivati s tajnim službama, piše DW.

Agencija za kontrolu telekomunikacija Roskomnadzor je krajem svibnja američku dating platformu uvrstila u poseban registar pružatelja internetskih informacija. Od tvrtki iz ovog registra traži se da pohranjuju korisničke podatke šest mjeseci i da ih na zahtjev dostave sigurnosnim službama. To se odnosi na obavještajne službe, ali i na Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane i Carinsku službu. Tinder je potvrdio, prenose ruski mediji, da se nalazi u spomenutom registru, ali tvrdi da do sada nije proslijedio ničije podatke ruskim službama.

Prema procjenama ruskih medija, Tinder u Rusiji broji oko 200.000, a računa se da bi ukupno na tržištu korisnika dating aplikacija u cijeloj zemlji trebalo biti oko tri milijuna korisnika. Lideri na tržištu su ruske platforme Mamba i Badoo, koje se već od ranije nalaze u spomenutom registru. Inače, u registru Roskomnadzora nalazi se oko 200 internetskih ponuđača usluga.

Kompromat

Promatrači u Moskvi poput novinara i blogera Aleksandra Pluščeva smatraju da Tinder može poslužiti kao "izvrstan izvor za 'kompromat'". 'Kompromat' je pojam koji se koristi za inkriminirajuće informacije u Rusiji, koje, između ostalog, koriste tajne službe za ucjenjivanje ili diskreditiranje neke osobe. Medijski izvještaji o seksualnim odnosima u ruskim medijima su posebno popularna metoda.

Kako funkcionira "kompromat" uz pomoć Tindera, pokazuje primjer iz susjedne Ukrajine. Krajem 2018. godine su se putem socijalnih mreža i pojedinih medija proširile optužbe jedne studentice protiv jednog visokog policijskog službenika. On ju je navodno putem Tindera seksualno uznemiravao i upućivao joj prijetnje. Ispostavilo se da je cijela priča lažna, počinitelji su identificirani, a neki od njih su i osuđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:05