Zaboravili rivalstvo

Tehnološki divovi i društvene mreže udružile se u borbi protiv lažnih informacija o koroni

Udruženje nekih od najvećih svjetskih kompanija nastalo je zbog golemog pritiska pod kojim se nalaze tehnološki giganti i društvene mreže
Ilustracija
 Mladen ANTONOV / AFP

Dok se proizvođači diljem svijeta odlučuju za prenamjenu svojih pogona, koje sve više koriste za izradu zaštitnih maski ili pak za proizvodnju dezinficijensa i respiratora, tehnološki divovi Facebook, Google, Microsoft, Twitter i Reddit borbi protiv koronavirusa doprinijet će točnim informacijama o epidemiji.

- Dok milijunima ljudi pomažemo da ostanu povezani, zajedno se borimo protiv prevara i pogrešnih informacija o virusu stavljajući provjereni sadržaj na naše platforme i dijeljenjem ključnih novih informacija koordinirajući se s državnim zdravstvenim tijelima diljem svijeta – priopćile su te kompanije Bloombergu. Uz njih, u grupi se nalaze i Microsoftov LinkedIn i Googleov YouTube, a zajedno pozivaju i druge tvrtke da im se pridruže.

Udruženje nekih od najvećih svjetskih kompanija, piše Business Insider, nastalo je zbog golemog pritiska pod kojim se nalaze tehnološki giganti i društvene mreže zbog širenja informacija o lažnom lijeku za koronavirus, lažnim metodama testiranja na bolest te drugih pogrešnih tvrdnji kojih su njihove platforme pune.

Facebook i Twitter su već, primjerice, zabranili sadržaj o koronavirusu koji bi mogao prouzročiti štetu te su najavili isticanje informacija državnih tijela pri traženju pojmova vezanih uz epidemiju. Google je pak najavio osnivanje tima koji će 24 sata na dan uklanjati lažne informacije s tražilice kompanije, kao i s YouTubea. Istovremeno će među prve rezultate tražilice stavljati posljednje (i prije svega točne) informacije iz kriznih stožera država.

- Ovo je ključni trenutak u budućnosti naše kompanije – rekao je svojim zaposlenicima Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta, tvrtke u čijem je Google vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:31