CEMEX-Tec Award

Svjetska građevinska tvrtka poziva inovatore: Otvorili prijave na nagradni natječaj

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

21.2.2020. u 15:54

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

21.2.2020. u 15:54

Slavonski Brod, 270314.
Na drugom sajmu inovacija i novih tehnologija InnetForum predstavljen je solarni automobil Solea.Jedan je od prvih pet solarnih automobila u Hrvatskoj,a konstruirali i izradili su ga profesor Mirko Mesic i ucenici Elektrotehnicke i prometne skole Osijek.Projekt je poceo prije nekoliko godina, sama izgradnja u ozujku prosle godine i trajala je tri mjeseca,zavr?en je u lipnju 2013. a kostao je 50 tisuca kuna,financirano iz sredstva Europske unije.
Na fotografiji solarni automobil.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Ilustracija

Centar za održivi razvoj CEMEX-Tecnologico de Monterrey desetu je godinu za redom objavio globalni poziv za prijave na natječaj za CEMEX-Tec Award, nagradu kojom se odaje priznanje poduzetnicima i studentima koji razvijaju prijedloge i projekte s velikim utjecajem u području održivog razvoja, inovacija i društvenog poduzetništva. Nagrada obuhvaća financiranje, specijalizirane radionice i događaje za umrežavanje.

Nagrada CEMEX-Tec  obuhvaća četiri globalne kategorije: transformacija zajednica, namijenjenu studentima preddiplomskih i diplomskih studija s prijedlozima održive transformacije zajednica; društveni poduzetnici, namijenjenu poduzetnicima čiji projekti rješavaju društvene probleme i potiču sustavnu promjenu, uz potencijal da se razviju u društveno poduzeće; poduzetništvo u zajednici, namijenjenu organizacijama, zakladama, zadrugama ili udrugama civilnog društva s produktivnim projektima društvene transformacije; te suradnička akcija, namijenjenu organizacijama s projektima društvenog utjecaja provedenim kroz multi-sektorska partnerstva. Rok za prijavu projekata je 31. svibnja 2020. Godine.

 

 „Ove godine slavimo desetu godišnjicu nagrada CEMEX-Tec. Deset godina ujedno je i razdoblje koje nas dijeli od dostizanja Ciljeva održivog razvoja UN-a. Ovom nagradom nastavljamo odavati priznanje predvodnicima promjena koji rade na istim ciljevima iz Agende 2030. kao i mi te surađivati s njima”, rekla je Martha Herrera, CEMEX-ova direktorica za društveno odgovorno poslovanje te direktorica Centra za održive zajednice CEMEX-Tecnologico de Monterrey.

Tijekom devet godina postojanja nagrade CEMEX-Tec, za nju se prijavilo više od 7.500 osoba s 3.765 projekata iz 74 države. Od toga je 65 pobjedničkih projekata bilo iz Meksika, a 63 su bila iz drugih dijelova svijeta. Zajedno su ovi projekti donijeli koristi za više od 22.000 osoba.

 U organizaciji natječaja CEMEX-Tec za 2020. CEMEX je želio sklopiti saveze s najvažnijim akterima u ekosustavu poduzetništva i društvenih inovacija u Meksiku, ali i u svijetu. Neki od partnera s kojima se udružio kako bi postigao još veći učinak su Ashoka, MassChallenge, MakeSense, Unreasonable Mexico, ImpactHub, Disruptivo TV, Socialab, New Ventures i Unboxed.