Inovacije

Studenti dovršavaju prvi hrvatski električni bolid, natjecanja planiraju za pola godine

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.6.2019. u 15:54

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.6.2019. u 15:54

GlobalLogic

Direktor GlobalLogica V. Kosanović i članovi FSB Racing teama (lijevo), prijašnji modeli bolida koji su napravili studenti (desno)

Domaći GlobalLogic, tvrtka koja razvija softver za automobilsku industriju i FSB Racing team, studenti zagrebačkih fakulteta, dovršavaju konstrukciju prvog hrvatskog električnog bolida za internacionalna natjecanja.

Softverski inženjeri iz GlobalLogic Hrvatska pružat će timu studenata savjetodavnu podršku vezano uz dizajn softwarea kao i za otklanjanje postojećih bugova.

GlobalLogic

FSB Racing i GlobalLogic team

 

FSB Racing Team je interdisciplinarni projekt studenata više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku Fakulteta strojarstva i brodogradnje i brojnih privatnih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. U završnoj su fazi konstrukcije bolida te će uskoro krenuti s testnim vožnjama za natjecanja koja planiraju u drugoj polovici ove godine. Tamo će sudjelovati studenti tehničkih fakulteta iz cijelog svijeta koji su osmislili, konstruirali i izradili bolid jednosjed prema pravilnicima. Naš tim očekuje dobre rezultate pri ocjenjivanju, posebice u statičkim testovima (konstrukcijska rješenja podsustava bolida, troškovnik I tehnologija izrade te prezentacija poslovnog plana) pri čemu je dovoljno vremena ostavljeno za usavršavanje rezultata koji se boduju u dinamičkom dijelu ocjenjivanja (npr. najbrži krug na stazi, ubrzanje, izdržljivost bolida i sl.)

GlobalLogic

FSB Racing i GlobalLogic team u radioni gdje se sastavlja bolid

 

- Zadnji projekt FSB Racing Teama, Vulpes, započeli smo prije dvije godine. Prve godine smo definirali ciljeve, te radili na konstruiranju bolida. Tokom cijelog procesa smo simulacijama pratili razvoj kako bismo bili sigurni da su sve komponente bolida odgovarajuće čvrstoće i krutosti, imajući na umu minimiziranja mase. Druge godine bavili smo se izradom bolida, u čemu smo pomoć potražili od naših sponzora. Najviše izazova imali smo kod strojne obrade, te integracije elektroničkih sustava kako bi međusobno ispravno funkcionirali i komunicirali“, rekao je Matko Skutari voditelj FSB Racing teama.

GlobalLogic

Članovi FSB Racing teama u radioni i Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogica (desno)

 

U prijašnjim godinama nastupili su na 10 natjecanja Formule Student sa 7 različitih bolida od čega se posebno izdvaja natjecanje Silverstone u Engleskoj 2014. godine kada je tim ostvario 10 mjesto u konkurenciji 97 timova na stazi. Razvojem novog bolida žele nastaviti niz odličnih rezultata.

„Iznimno nam je zadovoljstvo biti u mogućnosti podržati ovako važan projekt i prenijeti znanja i iskustva koja smo dobili dugogodišnjim razvojem softvera za automobilsku industriju. Radimo na razvoju tehnoloških rješenja koja će obilježiti budućnost, kao što je komunikacija vozila sa okolinom, razvoj sustava za autonomnu vožnju te optimizacija algoritama za pogon električnih automobila. Vjerujem da ćemo moći pružiti kvalitetnu podršku i pomoći u stvaranju sjajnog električnog trkaćeg automobila”, rekao je direktor GlobalLogica Vladimir Kosanović.

GlobalLogic

Prijašnji modeli bolida koje su napravili studenti

 

Inače, glavni cilj projekta FSB Racing team jest stvaranje novih generacija mladih inženjera s praktičnim iskustvima, organizacijskim i menadžerskim znanjem te razumijevanjem o funkcioniranju tima, hijerarhije i općenito poslovnog okruženja.